zaterdag 22 februari 2014

De lijst der lijsten....

"Ja natuurlijk kan je dan komen eten..... Ja hoor, die mag ook mee... Wat zeg je? Ja met z'n vijven is óók goed, als ik het maar een beetje op tijd weet...." Het is de jaarlijkse ronde belletjes en smsjes vlak voor de carnaval. Ons huis ligt op een strategisch punt tussen de festiviteiten en het is een populaire uitvalsbasis. Ik vind het heerlijk; elke avond weer een tafel vol. Zes, acht, tien mensen aan tafel, het maakt me niet uit, ik vind het alleen maar erg gezellig. Dagenlang ligt er een enorme boodschappenlijst op tafel waarop ik eindeloos puzzel en schuif met maaltijden. Een week voor de carnaval begint haal ik in één keer alle houdbare zooi in huis, dan hoef ik me daar tijdens de vijf drukste dagen van het jaar geen zorgen over te maken. Voor iedereen gaat stappen moet er natuurlijk stevige kost op tafel komen. Pasta, chili met wraps, goed gevulde groentensoep de ene na de andere enorme pan komt op tafel. Echt veel tijd om te bloggen is er dan ook niet deze dagen, maar ik zal onze vaste carnavals-happen hier nog eens herhalen! 



Meest perfecte pastasaus 'evah'
Een slow cooked saus die je ECHT de tijd moet geven. Als alle ingrediënten in de pan zitten zet je deze saus nog 3-4 uur zachtjes op. Maar dat is echt de moeite waard; het resulteert in de lekkerste saus voor pasta die je ooit at. Perfect in te vriezen. Deze hoeveelheid is voor 5-6 personen... 


100 gram pancetta, rauwe ham met vet of biologische spekreepjes, 250 gram rundergehakt, olie, goeie winterwortel (of bospeen), 2-5 stengels bleekselderij, 1-2 uien, 4 el tomatenpuree of 1 blik tomaten,
100 gram gedroogde tomaten (geweld of uit olie), 1 glas rode wijn, zout, peper, nootmuskaat, laurierblad,
150 ml boerenmelk, 100 ml bouillon, 50 ml room



Ben je in het bezit van een staafmixer dan mag je de groenten wat grover laten, heb je geen staafmixer dan is het zaak alle groenten mooi fijn te snijden. Spek of pancetta langzaam uitbakken. Wortel, ui en bleekselderij heel fijn snijden, dan door spek mengen, even meebakken. Gehakt erbij, rullen. Dan tomatenpuree, gedroogde tomaten wijn, zout en peper, nootmuskaat, laurier, en bouillon toevoegen. Geheel langzaam aan de kook brengen. Ongeveer 3 uur laten sudderen (warmhoudplaatje). Voeg als je doorroert steeds een scheut melk toe. Haal dan evt. de staafmixer door de saus en maak af met room. 


 Slow chili
(naar een recept van Jamie Oliver)

Dit is slow cooking op z'n best. Wil je deze chili eten begin dan 'sochtends vroeg, of de dag tevoren. Het belangrijkste ingrediënt van dit recept is “tijd”, staat niet op het boodschappenlijstje, maar je proeft het wél! Basisrecept is voor 4-5 personen. Wij eten de stoofpot vaak met wraps, met fijn gesneden sla, crème fraîche en geraspte kaas. Maar je kunt 'm ook goed eten met rijst....

400 gram riblappen (stoofvlees, goed dooraderd!)
3 uien, grof gesneden
4 tenen knoflook
chorizoworstje in stukken
1 eetl komijn
4 kruidnagels
2 theel oregano
1 tl chilipoeder
1 tl kaneel
flinke scheut balsamico azijn
2 blikken gepelde tomaten
Verschillende soorten bonen*

*Bijvoorbeeld 1 blik limabonen, 1 blik kidneybonen, 1 blik zwarte bonen, 1 blik bruine bonen. Maar je kunt ook gewelde bonen gebruiken. Zet die de nacht voor je chili eet in ruim water, en voeg ze de laatste twee uur toe aan de chili. Bonen uit blik voeg je toe uiterlijk een half uur voor je gaat eten, anders koken ze helemaal stuk. De stoofpot laat zich goed invriezen, en krijg je onverwacht meer eters dan gepland, neem gewoon een blik bonen extra, no problem.

Haal het vlees een uur voor je gaat beginnen uit de koeling en snij in stukken. Verwarm de oven voor op ongeveer 120 graden.

Verhit wat olie in een zware pan. Ik gebruik zelf het liefst een gietijzeren pan, hij zal uren opstaan... Als de olie goed heet is bak je het vlees in porties aan, schep de gebruinde blokjes uit de pan. Giet een scheutje olie bij en bak een nieuwe portie vlees. Bak de stukjes chorizo uit in de pan, voeg het gebruinde vlees toe.

Uien, knoflook, en alle kruiden toevoegen en even omscheppen. Voeg dan de azijn en de tomaten toe. Is het erg droog, giet dan een glaasje warm water in de pan. Deksel op de pan, in de oven. Hoe langer je dit gerecht stooft, des te beter het gaat smaken. Ga uit van 4,5 of 5 uur. Af en toe omscheppen. Bakt het teveel aan zet dan de temperatuur iets lager, voeg een beetje water toe. Proef na een uur of vier of het vlees goed van smaak is en zó zacht dat het uit elkaar valt. Schep de bonen door het mengsel en zet nog even terug in de oven.

Voor serveer suggesties, zie hierboven! 

Carnaval is topsport. Dag na dag in de benen, te veel drank, te weinig slaap, koude nachtelijke wandelingen in te dunne kostuums en ga zo maar door. Ik probeer alle huisgenoten dan ook vol vitamines te proppen en de avondmaaltijd, toch een rustpunt in die dagen, is daar een ultiem moment voor. Dus ontbreekt de inmiddels klassieke sinaasappelsalade nimmer als dessert....

1-2 allermooiste sinaasappels die je kunt krijgen per persoon
vloeibare honing, kaneel, een mooie platte schaal
Schil de sinaasappels met een mooi scherp mesje. Niet alleen de harde schil, maar ook het zachte wit. Snijd ze in dunne schijven, zodat je de partjes mooi ziet. Leg ze op de schaal. Bestrooi flink met kaneel en giet er behoorlijk wat honing over.
Laat een half uurtje staan. Snipper een hand fijngescheurde muntblaadjes over de salade. Serveer door iedere gast een vorkje in de hand te geven en de schaal midden op tafel te zetten. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten