dinsdag 11 februari 2014

Soup's on! (7)

Hoe heb jij eigenlijk leren koken? Ik kan het me niet goed meer voor de geest halen. Ik weet dat ik als jonge meid al bakte, op mijn twaalfde draaide ik mijn hand niet om voor een cake of tulband... Suikerbrood herinner ik me, waar ik de klontjes voor stuksloeg op het aanrecht.... Maar koken ging minder makkelijk.... Toen ik al jong op kamers ging was het BlueBand basiskookboek belangrijk voor me dat weet ik nog. En ik weet ook nog hoe ik met stijgende verbazing in mijn studententijd bij mijn vriendin Niki in de keuken zat. Terwijl ze gezellig met me kletste trok ze nu eens dit en dan weer dat uit de koelkast, roerde een beetje en zette iedere keer weer heerlijk eten op tafel. Als ik naar een recept vroeg keek ze me fronsend aan. Recept? Ze had gewoon haar gevoel gevolgd.... Verschil moet er wezen. Zij is nu een regionale beroemdheid met haar zelfgemaakte bonbons in Zuid-Afrika, ik maak soep ;)

Dit is er weer eentje in de categorie; "Ik hád het zelf kunnen bedenken, maar ik denk te ingewikkeld". Geïnspireerd door een recept van de keizerin van het eenvoudige koken: Jules Clancy van Stonesoup. Een supersoep die je in twintig minuten op tafel zet en, niet onbelangrijk, waarvoor je alles in principe altijd in huis kunt hebben. Ideaal. Vega. Simpel. LAAT JE NIET AFSCHRIKKEN DOOR DE NAAM!

Kikker(-erwten) in het groen soep


1 ui, genipperd, flinke scheut olijfolie
2 blikken kikkererwten, uitgelekt ca. 600 gram
1 groenten-bouillonblokje opgelost in ca. 2/3 liter water
2 eetlepels ketjap
scheutje citroensap
ongeveer 300 gram gewassen spinazie
(diepvries mag ook)

Verwarm de olie en fruit de ui tot hij glazig is. Doe de kikkererwten in de pan en schep even door. Voeg nu de bouillon en de ketjap toe en breng zachtjes aan de kook. 
Je kunt nu de staafmixer even door de soep halen, of de pureestamper. 
Laat de helft van de erwten heel. 
Voeg de spinazie toe en roer voorzichtig door de soep tot de blaadjes slinken. 
Breng op smaak met wat peper en een flinke scheut citroensap.

Klaar. 

Ik kan er echt niet meer van maken, dit is het. 
Eet smakelijk!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten