zondag 27 april 2014

Soup's on 10 (the final)

Daar komt  'ie dan; de laatste soeples. Geen paniek, ik zal nog regelmatig soeprecepten plaatsen in de soeprubriek op deze site, maar de cursus stopt. Op verzoek van een trouwe cursist is deze laatste soep: champignonsoep. Ik moest er zelf weer even de keuken voor in want om de een of andere reden eten wij vrijwel nooit champignonsoep. Dit recept baseerde ik op een recept van de geweldige website Stone Soup, en het is een blijvertje.


Voor deze paddenstoelensoep ga je uit van 150 gram paddenstoelen per persoon. Champignons, Kastagnechampignons, allemaal prima. Je kunt er ook andere paddenstoelen voor gebruiken, soms kun je van die schalen gesorteerde kijgen. Ik heb het oorspronkelijke recept gevolgd, dat wil zeggen dat we een stevige maaltijdsoep gaan maken, dankzij de toevoeging van kikkererwten. 

Voor deze soep is het wel HEEL handig als je een staafmixer hebt. Niet? Geen reden om de soep niet te maken, maar je zult de ingredienten iets fijner moeten snijden!

Ingredienten (voor vier personen):

ca. 600 gram paddenstoelen
takje verse tijm (of theelepel gedroogde)
olijfolie
1 flinke ui, 2 tenen knoflook
klein blikje tomatenpuree
1 liter water
groentenbouillonblokje
1 blikje kikkererwten

Werkwijze:

Veeg de paddestoelen schoon met een stuk keukenpapier en snijd ze in plakken of stukken, niet te klein. Was het takje tijm even, pel de tenen knoflook en snijd ze doormidden. Verwarm een koekenpan en giet er een flinke scheut olijfolie in. Bak de paddestoelen, tijm en knoflook tot de paddenstoelen vocht gaan afgeven. (Schep nu een paar paddenstoelen in een schaaltje ter decoratie van de kommen straks!)

In de soeppan verwarm je een scheut olie en fruit hierin de fijngeneden ui tot 'ie glazig wordt. Schep de tomaterpuree in de pan en bak even zachtjes mee.

Als je een takje tijm gebruikte vis je dat uit de paddenstoelen en schep de paddestoelen en knoflook in de soeppan. Nu mag het (hete)water erbij, in eerste instantie zoveel dat de boel net onder staat. Meer toevoegen kan altijd nog. Het bouillonblokje mag er nu bij. Breng het geheel aan de kook en laat het zachtjes 5 minuten pruttelen. Voeg nu de kikkererwten toe. Laat weer 10 minuten pruttelen. Dit is het moment voor de staafmixer..... en daarna voor het proeven. Is de soep te dik of te zout voeg dan nog wat water toe. Op smaak maken met zwarte peper uit de molen.

Serveren in kommen en decoreren met de achtergehouden paddestoelen!

Extra: 
deze soep is er weer zo een die je heel goed kunt 'aankleden';

met een schep creme fraîche waar je een scheutje citroensap doorheen hebt geroerd, bijvoorbeeld.

of met een paar reepjes uitgebakken bacon, ook lekker!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten