zondag 18 mei 2014

Grill it! (1: Brood)

Vandaag, omdat het zulk prachtig zomerweer is, de start van een nieuwe serie op Sanne Kookt;

Grill it! 

In de komende maanden zal ik je regelmatig voorzien van eet-ideetjes en recepten voor op de BBQ en de grill. Mij valt op dat er redelijk 'standaard' gebarbequed wordt in Nederland. Een pakket van de supermarkt met een worstje, een speklapje een hamburger en... salade uit een schepbak. Eigenlijk krijg je heel vaak hetzelfde voorgeschoteld als je de bbq's afgaat. Daar gaan we verandering in brengen! Zoals je misschien weet probeer ik net als veel anderen vlees te minderen in mijn menu. Het vlees dát wij thuis eten is biologisch en duurder dan we gewend waren. Daarom leek het me juist bij het fenomeen bbq interessant om te onderzoeken of we ook ándere dingen kunnen maken, zodat je én geld uit kunt geven aan hoge kwaliteit vlees én voldane gasten hebt. Wél op de grill dus, maar niet per sé vlees. Ik heb mijn eerste week achter de houtvuren er inmiddels opzitten en zal je deelgenoot maken van mijn ontdekkingen. Komende zomer heb ik bovendien nog een paar flinke BBQ-feestjes op het programma staan, dus ook ik ontdek steeds meer en hou je hier op de hoogte. Heb jij lekkere bbq of grill recepten en wil je die graag delen? Kom maar op: sannekookt@hotmail.nl

Het begint..... met brood




Heerlijk: brood! Goed brood is voor ons Nederlanders belangrijk. Zelfs het jongste kind kun je met een sneetje stokbrood stil krijgen. Bij een BBQ is goed brood onontbeerlijk, al is het maar omdat je je bord er zo goed mee kunt schoonvegen. Nou kun je natuurlijk kiezen voor voorgesneden plakjes stokbrood van de bakker, maar die drogen razendsnel uit en vullen niet. Hieronder de aanwijzingen voor een 'deel-brood'. Neem een mooi brood, snijd het zélf in, 'GRILL IT' en deel het met de gasten. Simpel, vullend, lekker én het ziet er mooi uit. Overigens ook heel goed te maken in een oven van 200 graden. Ik gebruikte de broden van "Brood van nu", de Pavé, een meergranen zuurdesembrood vonden wij het lekkerst. 

Voor zes personen:

1 mooi rond landbrood (bijvoorbeeld Pavé van Brood van Nu ;))
4-5 eetlepels groene pesto
1 bol (buffel-)mozzarella
aluminiumfolie

Snijd het brood in de lengte eenmaal in maar laat de bodem heel. Snijd het nu in de  breedte tweemaal in, zodat je zes blokjes brood krijgt die aan de onderkant nog aan elkaar vast zitten. Smeer voorzichtig, zonder het brood kapot te trekken de pesto op de snijvlakken. Scheur de mozzarella in flinters en duw die voorzichtig tussen de stukken brood. Duw het brood terug in model en verpak het stevig in twee lagen aluminiumfolie. Leg het brood een minuut of twintig op de BBQ, niet in het heetste gedeelte en keer regelmatig. Controleer of de kaas is gesmolten, scheur de folie open en leg het brood midden op tafel. Iedereen scheurt en een stuk af... heerlijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten