maandag 26 mei 2014

Grill it! (2: Tomaat)

Dit voorjaar kon ik een paar dagen onderduiken  in "Het verborgen verblijf". Fantastische plek voor iedereen die een keer serieus wil onthaasten. Ruimte en rust zijn de belangrijkste ingrediënten van een verblijf daar en: de houtkachels! Geen electriciteit, geen gas, geen warm water... Alles gaat met hout en vuur. Geweldig, ik kon me er een paar dagen uitleven en eens grondig de recepten voor deze serie testen! 

Vandaag: tomaatjes! Ik zie tomaatjes als een ècht super-food. Ze zijn in het seizoen heerlijk van smaak, barsten van de vitamines, mijn pubers maak ik wijs dat ze helpen tegen puistjes, en je kunt ze op duizend manieren klaarmaken. 


Voor deze serie natuurlijk van de grill, barbeque of uit een goed hete oven. Ik deed dat al jaren, tijdens bbq's. Maar toen ik kort geleden de dressing van Nigel Slater uitprobeerde ontdekte ik dat een goed gerecht altijd beter kan. De combinate van de zoute vis, azijn, en de zoete tomaatjes is goddelijk. Waar je het mee combineert is een kwestie van smaak, maar goed brood en een romige neutrale kaas zijn een geheid succes. 


Ingrediënten:
(lunch- of bijgerecht voor 4 personen, snack voor tien)

1 kilo mooie rijpe snack- kers- of honingtomaatjes
6 tenen knoflook, in de droge schil

olijfolie
witte wijnazijn
6 ansjovisfilets
handvol basilicumblaadjes

Aluminium bakje


Werkwijze: 
Was de tomaatjes en droog ze een beetje in een schone doek. Leg ze in het aluminiumbakje en schenk daar een paar eetlepels olijfolie bij, tot je de tomaatjes goed omgerold hebt in de olie. Voeg de knoflook tenen toe en zet op de bbq. Af en toe het bakje zó schudden dat de tomaatjes wentelen. Afhankelijk van de temperatuur duurt het 4-5 minuten voor de tomaatjes zo heet zijn dat het velletje barst, haal dan meteen de bak van het vuur. 



Ondertussen kun je de dressing maken: 
spoel de ansjovisfilets af onder de kraan en dep ze droog. Scheur een handvol basilicumblaadjes fijn en meng de ingrediënten. Dit mengen kan met een vijzel, maar ook met een vork in een diep bord zodat je de visfilets een beetje kunt prakken. Ik stel me voor dat het ook in de keukenmachine kan, maar zet die dan niet op de fijnste stand, je wilt een mengsel, geen saus. 

Meng de dressing door de nog warme tomaatjes en zet op tafel. Besmeer een lekker broodje met kaas, een of twee tomaatjes er op, een beetje dressing.... Garneren met een blaadje basilicum, klaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten