vrijdag 12 september 2014

Nog even nazomeren!!!

De school is weer begonnen, alle judo- bas- en drumlessen, voetbaltrainingen en wedstrijden  hebben hun vaste plek in de agenda ingenomen. Als de directie het niet al te dol maakt met vroege vergaderingen en uitlopende klussen dan ziet het er naar uit dat dit gezin zowaar een paar maaltijden per week samen kan nuttigen!

Op de tuin hangen dikke spinnen in de hagen en heggen. Het blad van de courgettes begint te verdorren, zonnebloemen laten hun hoofden hangen de bonen geven het op. Het oogsten gaat nog wel even door, maar de herfst is onmiskenbaar ingezet.

Hoewel ik erg gek ben op herfsteten en stiekum al een keer een stamppotje heb gemaakt ga ik nog één week vol voor de zomer; tomaten ga ik halen, mooie rooie, courgettes en aubergines. Tomatentaart wil ik eten, open lasagne met zomergroenten en een echte tian. Kom maar op met die laatste takken rozemarijn en tijm! Wij gaan keihard nazomeren deze week!!


Salade van gegrillde aubergines

Dit is waarschijnlijk het meest zomerse gerecht dat ik ken. Als je mij een bord goed gegrillde aubergines geeft ben ik gelukkig. Ik eet er misschien wat verse rucola bij, of een stukje brood, maar verder vind ik deze salade perfect zoals hij is. Dat is je misschien wat al te gortig; hij doet het ook perfect als BBQ bijgerecht, de combiantie met tzaziki of simpel een dikke yoghurt is ook zalig, en hij oast natuurlijk bij alle Spaanse, Griekse, italiaanse en Turkse gerechten als extraatje. Bring on the summer!

Nodig: grillpan of bbq, vergiet, keukenpapier of schone theedoek
Let op: lange bereidingstijd!

1/2 aubergine p.p.
grof zeezout
olijfolie
peterselie, citroensap, feta (van schapenmelk!), 1/4 rode peper gesnipperd

Werkwijze: 
1. Snijd de aubergines in dunne plakken, een halve centimeter of nog dunner als het lukt.
Leg ze in lagen in een vergiet en bestrooi iedere laag ruimhartig met grof zeezout. Zet het vergiet in de wasbak (er gaat vocht uitlekken) en zet de aubergines onder druk, bijvoorbeeld door een kom water op de plakjes te zetten. Laat zo minstens 2 uur staan, maar een nacht is ook prima. 

2. Spoel de plakken aubergine af onder de kraan en dep ze goed droog. Giet een laagje olijfolie in een diep bord en haal de plakken aubergine hier doorheen. 

3. Verhit de grillpan. Grill nu de plakjes tot ze mooie strepen hebben. Leg een aantal plakjes netjes naast elkaar in de pan, keer ze en laat afkoelen op een bord. Grill ondertussen de volgende plakjes. 

4. Bestrooi de aubergines met peterselie en rode peper, druppel het sap van 1/2 citroen over de salade en verkruimel zoveel feta als gewenst. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten