dinsdag 11 augustus 2015

Kok op kamers 1: tomatensoep

Zoals beloofd, een serie recepten waarmee je met weinig gedoe tóch lekker vers kunt koken. Ideaal voor kleine keukentjes en krappe budgetten. In deze fase van mijn leven wordt ik omringd door jonge mensen die uit huis gaan en sommigen maken zich wat zorgen over hun eigen keukenprestaties.... no worries dames en heren! Volg de serie, máák ook af en toe iets in de keuken, en ik beloof je dat je aan het eind van het jaar je hand niet meer omdraait voor een etentje op jouw kamer.

**************************************** 
Tomatensoep voor Emma ;)

Je hebt nodig: een flinke pan (inhoud ca. 3 liter) met liefst een wat dikke bodem.  Een spatel, ik gebruik graag van die rubberen, maar een houten kan ook. Je gebruikt deze wanneer je de groenten bakt. Een waterkoker is handig, maar heet water uit de kraan volstaat ook. Een litermaat. Niet aanwezig? Geen paniek: je kunt een lege fles gebruiken. Daar staat op hoeveel er in gaat.... Pas op met het hete water svp... Bij soep komt het niet op een centiliter meer of minder. Tenslotte is een staafmixer ideaal. Heb je die niet dan is er geen reden tot paniek, je zult de groenten dan wat fijner moeten snijden. Doe mij een lol en zet een staafmixer dan wel op je verlanglijst! Laatste punt voor we gaan koken: lees een recept eerst altijd helemaal door voor je aan de slag gaat!



Ingrediënten: 

olijfolie
uitje, twee tenen knoflook
eetlepel bloem
winterwortel (of paar bospeentjes)
10 mooie (Roma-)tomaten
blikje tomatenpuree
1-2 groentenbouillon blokjes



Werkwijze:

Zet de pan op met een beetje olie dat net de bodem bedekt. Het vuur staat nog laag, anders heb je straks bruine ui en dat smaakt bitter. Een minuutje olie verwarmen, stukjes ui en knoflook toevoegen en zachtjes ronddraaien met de spatel, zodat ze allemaal een laagje olie krijgen. Voor de smaak van de soep is deze eerste fase belangrijk. Neem even 5 minuten voor die eerste stappen. Vuur mag een beetje hoger, roer de stukjes ui nog eens om, als ze wat 'glazig' worden tijd voor de volgende stap. Schep de tomatenpuree in de pan en bak zachtjes een paar minuten mee, hij verandert dan een beetje van kleur, dat is wat je wilt.. Schil de wortel, snijd m in kleine blokjes en voeg die toe, vuur is nu half hoog.  Vul de waterkoker en zet hem aan. Snijd de tomaten in kwarten, wip met een theelepel de zaadlijsten er zo goed mogelijk uit, voeg ook die toe (Geen staafmixer? Dan moet de tomaat in blokjes 1x1 cm). Strooi de eetlepel bloem over de groenten en schep een paar keer goed door. Giet nu 1,5 liter water op de groenten en roer een tijdje goed door, voeg de bouillonblokjes toe en breng voorzichtig aan de kook. Je mag het vuur nu even hoog zetten, tót de soep kookt, dan weer lager. Geen grote harde bellen, een zacht prutteltje is wat je wilt.  Na een kwartiertje even in de wortel prikken met een vork, als die zacht is is de soep eigenlijk klaar. Haal de staafmixer grondig door de soep en serveer....

Met hardgebakken broodblokjes bijvoorbeeld, of soepstengels.... met een stokbroodje kuidenboter of een tortilla met kaas... kloddertje zure room in de soep, of wat geraspte kaas... bieslook! Ook leuk.....

Tip: je maakt ruim 2 liter soep vandaag. Daar zul je behoorlijk van over houden. Als je de soep binnen 2 dagen nóg een keer gaat eten laat je hem eerst afkoelen in de pan, dan giet je hem over in een schone kom. Afdekken met plastic en zonder problemen twee dagen houdbaar in de koelkast.  OF je vriest de soep in! Dat gaat heel goed! Schenk in een diepvriesdoos (lege ijsdoos?) en laat afkoelen. Schrijf op de deksel de datum en wat er in de doos zit en plaats in de vriezer. In een klein vriesvakje een maand houdbaar, in een echte vriezer 3 maanden!! Invriezen kan ook in kleine porties. Heerlijk als je moe van training thuis komt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten