zondag 26 februari 2012

Jamie in 30 minuten

Ik ben fan van Jamie, echt! Ik bewonder hem om zijn enthousiasme, zijn energie, zijn sociale projecten en zijn kruistocht voor beter eten. Regelmatig kook ik uit zijn boeken en er zitten absolute toprecepten bij. De gumbo's uit het Amerika-boek zijn goddelijk, het 'thuis'boek is een must voor iedereen die wil moestuinieren en deze week alleen al staan twee gerechten uit het laatste tijdschrift op het menu. Dus ik was behoorlijk nieuwsgierig naar het boek 'Jamie in 30 minuten'.

Hij stelt dat je in dertig minuten een complete maaltijd op tafel kunt zetten en om dat te bereiken heeft hij per dag de complete bereiding opgeschreven, in de volgorde waarin je het handigst kunt werken. Dus; begin met de groenten schoonmaken, zet dan de oven aan, maak de taartvulling, zet het water voor de pasta op. De handelingen voor de verschillende gangen staan dus dóórelkaar. En daar heb je meteen ook mijn belangrijkste bezwaar tegen dit boek te pakken. Eenmaal heb ik een compleet menu gemaakt waarvan alle gerechten me wel iets leken. En hoewel ik inmiddels toch ervaren in de keuken mag heten lukte het me niet in dertig minuten. Okay, dat kan aan mij liggen. Het volgende nadeel is, dat wanneer je één of twee gangen uit een menu wilt maken (niet iedereen wil elke dag een toetje toch?), je enorm moet zoeken en terugzoeken in de beschrijving. Laat ik het zo zeggen: ik denk dat dit boek vooral geschikt is voor mensen met niet al te veel keuken ervaring. Die kunnen met dit boek in de hand leren hoe je verschillende gerechten tegelijk klaar maakt.

Voor wie met de seizoenen wil koken is dit boek niet geschikt en voor wie helemaal anti pakjes en zakjes is ook niet. Jamie heeft om maar steeds die dertig minuten te kunnen halen her en der eerdere principes opzij moeten zetten. Begrijpelijk gezien de opdracht van dit boek, maar wel jammer in mijn ogen.

Nog een puntje dan: ik vond een aantal gerechten niet lekker. Een flauwe spinazietaart, smerige erwtjes in gebonden saus (of is dat heel Brits?), en zo kan ik nog wel even doorgaan. Heel teleurstellend. Natuurlijk staan er in ieder kookboek heerlijke dingen, dus ik ga vanavond de taartjes van bladerdeeg met vulling en sinaasappelcaramel nog proberen. De cassoulet van blz. 246 is ronduit geweldig, die komt zeker terug op tafel.

Conclusie; de meester is niet helemaal geslaagd in een volgend top-boek. Koken in dertig minuten kán misschien ook niet elke dag. Nou ja, het kan wel, maar dan bestaat een maaltijd niet uit twee of drie gerechten en een toetje. Jamie heeft de lat té hoog gelegd denk ik. Jammer, maar een dezer dagen verschijnt alweer een nieuw kookboek van zijn hand.... nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten