Stel; je weet nu al dat donderdag een lange dag is op school, en je wilt daarna eigenlijk ook nog even gaan sporten..... dan zou het prettig zijn om die dag iets te eten dat én snel klaar is... én een beetje energie levert voor het lijf. Maar als je komend weekend in de stad blijft en een keer níet naar je ouders gaat, dan heb je juist eens tijd om uitgebreid boodschappen te doen en lekker te koken.
En het bespaart geld. Als je even de tijd neemt om met de agenda in de hand naar de week te kijken, dan weet je meteen dat het geen zin heeft om én makreel én zalm te halen bij dat viskraampje onderweg.... omdat je de rest van de week geen tijd kunt maken om even echt te koken. Kortom: plannen bespaart geld en af en toe een portie in de vriezer knallen is een uitgesteld cadeautje aan jezelf. Omdat de tomatensoep inmiddels wel op zal zijn deze les weer een soepje. Goed in te vriezen en bijzonder van smaak.... Eenvoudig te maken, het is alleen wat snijwerk, maar als je wilt staat ie binnen een half uur op tafel. Je slaat hier geen gek figuur mee als je de eerste keer voor hem of haar kookt, geloof me. Lekker naan-brood er bij... succes verzekerd.
Zalmsoep voor Daan
Ingrediënten voor 3 grote of 4 normale porties.
olijfolie, 2 sjalotjes, 2 tenen knoflook, 1 komkommer, 1,5 blokje visbouillon, 1 flinke theelepel dragon,
350 gram zalmfilet*
4-5 tomaatjes 1 pakje roomkaas met kruiden
(voorgebakken naan-brood)
Giet een flinke scheut olijfolie in de soeppan, zet die op een laag vuur.... Snipper de sjalotjes en de knoflook heel fijn. Fruit in een ruime pan met dikke bodem de gesnipperde sjalot en knoflook glazig, door steeds in de pan te roeren. Je wilt geen bruine ui, doorschijnend, dat is het doel. Ondertussen was je de komkommer zorgvuldig, niet schillen. Snijd m in kleine blokjes, formaat rozijn is goed. Voeg toe en schep om.
(evt. nu de oven voorverwarmen voor het brood... al kun je het óók opwarmen in een koekenpan met deksel)
Voeg 1 liter heet water toe, de bouillonblokjes en de dragon. Leg de visfilets in de pan en breng zachtjes aan de kook. Als de vis niet langer doorzichtig is is hij gaar, dat is meestal binnen 7 minuten. Schep de gare vis met een schuimspaan op een bord, blijft er een klein stukje achter is dat geen probleem.
Snijd de tomaten open en schep de pitjes er uit. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Voeg de kleingesneden tomaat en de kruiden kaas toe aan de soep. Breng weer aan de kook, roer tot de kaas is gesmolten en voeg de vis weer toe, die je met twee vorken in vlokken hebt getrokken.
Proef!
*Je kunt de zalm in dit recept ook goed vervangen door kabeljauw. Let er bij het kopen van de vis op dat die biologisch is, of een MSC of ASC keurmerk heeft. Dat zegt niet alles, maar wel iets over de gebruikte vis (-kweek) methodes. Vis zonder zo'n keurmerk wil je niet eten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten