Onder
een plastic tunnel probeer ik slaplanten aan de praat te krijgen. Ze
hebben er nog niet echt zin in. De tunnel ook niet, want met
vlagerige wind gaat hij regelmatig plat. Dit jaar wil ik een heuse
“via-salade” aanleggen; één lang pad dwars door de perken,
rozenbogen waartegen de bonen zullen groeien eroverheen en daarbinnen
allemaal verschillende soorten pluk-groen. Het lijkt me een
fantastisch gezicht; kroppen sla, Oost-Indische kers, bladmoes,
snijbiet, platte peterselie, rucola.... Vlak voor ik naar huis ga kan
ik straks links en rechts van het pad handjes groen plukken en thuis
kersvers tot salades verwerken. 'Straks'..... dat wordt wel eind
juni.....
In de
zomer is gezond koken een fluitje van een cent. Groenten zijn mooi,
goedkoop en goed op smaak. De echte uitdaging ligt in déze maanden;
februari tot en met april. Toch is er ook in deze maanden een soort
voedsel waar je altijd veilig op kunt terugvallen, altijd gezond en
als je wilt binnen een half uur op tafel: soep
Ik ben
een groot soepliefhebber en zou het zonder morren iedere dag kunnen
eten. Mooi stukje brood er bij en je hoort mij niet klagen. Het
aantal soorten soep dat je kunt maken is ontelbaar. Nagenoeg iedere
groente laat zich probleemloos verwerken tot een soep en ook als je
vlees of vis wilt gebruiken zijn er honderden recepten. Bijkomend
voordeel is dat kinderen graag soep eten. Geserveerd met wat
knapperige soepstengels of stokbrood krijg je zelfs bij de notoire
klagers grote hoeveelheden verse groenten naar binnen, vermomd als
soep. Soms komt van tafel de vraag: “wat zit er in deze soep mam?”
Meestal, zeker wanneer er linzen in de pan zijn gegaan, of nog erger
spinazie,
roep
ik het eerste wat er in me op komt; “gemalen
kindertjes!” De borden gaan leeg.
Ook
fijn; soep laat zich uitstekend invriezen en is daarmee de
noodoplossing die je altijd in huis hebt voor die dagen waarop
voetbaltrainingen, treinstakingen en onverklaarbare files roet in de
huishoud-planning gooien. Soep kan als tussendoortje, als voorgerecht
of hoofdmaaltijd. Zelfgemaakte soep is bovendien gezond; wat jij niet
in de pan stopt komt er ook niet in. Dus geen
onbegrijpelijke E-nummers en kleur- en smaakstoffen en veel minder
zout.
Nou
vraagt de ene soep duidelijk veel meer tijd en voorbereiding dan de
andere. Al een paar jaar broed ik op het ideale recept voor
bouillabaisse en dat proces vreet tijd, geloof me. Snert, de
hollandse topper, kost je ook wel een uurtje. Maar het overgrote deel
van de soepen laat zich heel, héél eenvoudig in de pan hakken. Volg
een of twee keer het recept en je zult merken dat je de volgende keer
vrijelijk groenten toevoegt of kruiden weglaat. Eigengemaakte
soep.... het is als toveren. Achter de tab 'Soep' bovenaan deze bladzijde verzamel ik lekkere soeprecepten, maar kijk zeker ook eens op
www.thestonesoup.com
van Jules Clancy. Mooi vormgegeven en héél veel recepten voor
soep. Je kunt er ook een recepten-boekje downloaden. Een van de
lekkerste (een beetje aangepast) krijg je alvast van mij:
'Kikker
in het groen' soep
(naar
een recept van Jules Clancy)
scheutje
olijfolie, 1 ui gesnipperd
groentebouillonblokje
2
blikken kikkererwten van 400 gram, afgespoeld
1
eetlepel ketjap (of meer naar smaak)
scheutje
citroensap
ca.
200 gram gewassen spinazie
Fruit
de ui zacht in de olie. Voeg de kikkererwten, de ketjap en het
bouillonblokje toe en zet
onder
water. Breng aan de kook. Laat goed doorwarmen en haal dan de
staafmixer door de soep tot een groot deel van de erwten stuk is.
Voeg dan, handje voor handje de spinazie toe. Doorroeren, op smaak
brengen met citroensap en een beetje peper.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten