maandag 30 april 2012

Spinazie

Hoewel het op momenten al een heerlijk voorjaar is zit er nog een venijnige kou in de lucht. Buiten stagneert de lente een beetje, in de moestuin gebeurt nog heel weinig. De topinamboer steekt zijn frisgroene plukjes boven de grond. Handig dat dat nú is, terwijl er verder nog weinig groeit want dan is hij goed te herkennen. Ze komen namelijk óveral op na het spitten. Ik graaf ze op en zet ze netjes bij elkaar. Het is een van de voordelen van dit knolgewas; je hoeft het maar één keer aan te schaffen, de rest van je leven heb je topinamboer zat.

Onder een plastic tunnel probeer ik slaplanten aan de praat te krijgen. Ze hebben er nog niet echt zin in. De tunnel ook niet, want met vlagerige wind gaat hij regelmatig plat. Dit jaar wil ik een heuse “via-salade” aanleggen; één lang pad dwars door de perken, rozenbogen waartegen de bonen zullen groeien eroverheen en daarbinnen allemaal verschillende soorten pluk-groen. Het lijkt me een fantastisch gezicht; kroppen sla, Oost-Indische kers, bladmoes, snijbiet, platte peterselie, rucola.... Vlak voor ik naar huis ga kan ik straks links en rechts van het pad handjes groen plukken en thuis kersvers tot salades verwerken. 'Straks'..... dat wordt wel eind juni.....

In de zomer is gezond koken een fluitje van een cent. Groenten zijn mooi, goedkoop en goed op smaak. De echte uitdaging ligt in déze maanden; februari tot en met april. Toch is er ook in deze maanden een soort voedsel waar je altijd veilig op kunt terugvallen, altijd gezond en als je wilt binnen een half uur op tafel: soep



Ik ben een groot soepliefhebber en zou het zonder morren iedere dag kunnen eten. Mooi stukje brood er bij en je hoort mij niet klagen. Het aantal soorten soep dat je kunt maken is ontelbaar. Nagenoeg iedere groente laat zich probleemloos verwerken tot een soep en ook als je vlees of vis wilt gebruiken zijn er honderden recepten. Bijkomend voordeel is dat kinderen graag soep eten. Geserveerd met wat knapperige soepstengels of stokbrood krijg je zelfs bij de notoire klagers grote hoeveelheden verse groenten naar binnen, vermomd als soep. Soms komt van tafel de vraag: “wat zit er in deze soep mam?” Meestal, zeker wanneer er linzen in de pan zijn gegaan, of nog erger spinazie, roep ik het eerste wat er in me op komt; “gemalen kindertjes!” De borden gaan leeg.

Ook fijn; soep laat zich uitstekend invriezen en is daarmee de noodoplossing die je altijd in huis hebt voor die dagen waarop voetbaltrainingen, treinstakingen en onverklaarbare files roet in de huishoud-planning gooien. Soep kan als tussendoortje, als voorgerecht of hoofdmaaltijd. Zelfgemaakte soep is bovendien gezond; wat jij niet in de pan stopt komt er ook niet in. Dus geen onbegrijpelijke E-nummers en kleur- en smaakstoffen en veel minder zout.

Nou vraagt de ene soep duidelijk veel meer tijd en voorbereiding dan de andere. Al een paar jaar broed ik op het ideale recept voor bouillabaisse en dat proces vreet tijd, geloof me. Snert, de hollandse topper, kost je ook wel een uurtje. Maar het overgrote deel van de soepen laat zich heel, héél eenvoudig in de pan hakken. Volg een of twee keer het recept en je zult merken dat je de volgende keer vrijelijk groenten toevoegt of kruiden weglaat. Eigengemaakte soep.... het is als toveren. Achter de tab 'Soep' bovenaan deze bladzijde verzamel ik lekkere soeprecepten, maar kijk zeker ook eens op www.thestonesoup.com van Jules Clancy. Mooi vormgegeven en héél veel recepten voor soep. Je kunt er ook een recepten-boekje downloaden. Een van de lekkerste (een beetje aangepast) krijg je alvast van mij:



'Kikker in het groen' soep

(naar een recept van Jules Clancy)



scheutje olijfolie, 1 ui gesnipperd
groentebouillonblokje
2 blikken kikkererwten van 400 gram, afgespoeld
1 eetlepel ketjap (of meer naar smaak)
scheutje citroensap
ca. 200 gram gewassen spinazie



Fruit de ui zacht in de olie. Voeg de kikkererwten, de ketjap en het bouillonblokje toe en zet

onder water. Breng aan de kook. Laat goed doorwarmen en haal dan de staafmixer door de soep tot een groot deel van de erwten stuk is. Voeg dan, handje voor handje de spinazie toe. Doorroeren, op smaak brengen met citroensap en een beetje peper.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten