Soep

Soep!
Wat een ge-wel-dig eten. 
Soep verdient zonder meer een eigen hoofdstuk in dit blog. 
Niets is meer verwarmend, meer troostend. 
Ziek zwak of misselijk, een kop soep helpt je er boven op. Een fikse pan soep is gastvrij en in een handomdraai gemaakt. Hieronder vind je mijn favoriete recepten, familie-toppers en de recepten uit de cursus "Soup's on!"



Recept gazpacho

ca. 30 snack-size porties

2 komkommers, geschild, zonder zaadlijsten
1,5 groene paprika's, in stukken
800 gram mooie rode tomaten, zonder pitjes
3 kleine uien, gesnipperd
3 teentjes knoflook
3 sinaasappels, geperst
500 ml goeie kwaliteit tomatensap
1 glaasje sherry
2-3 el rode wijnazijn
flinke scheut el olijfolie
3 tl (pittige) paprika poeder
zout, peper

4 stengels bleekselderij
200 ml slagroom, geklopt maar vloeibaar
0,5 groene paprika in snippers

Komkommer, tomaten vruchtvlees, 1,5 groene paprika, ui en knoflook in porties pureren in de keukenmachine en overgieten in een grote afsluitbare pan. Massa aanvullen met sinaasappelsap, tomatensap, sherry, wijnazijn en olijfolie, goed roeren. Het moet een schenkbare soep zijn. Op smaak brengen met paprikapoeder, peper, zout. Het mag een stevige, pittige smaak zijn. Zet de soep een nacht in de koeling.

Voor het uitschenken nogmaals goed doorroeren en proeven, misschien mis je toch nog iets.

Serveren: schenk kleine transparante glaasjes tot 2/3 vol met de soep, lepel een schepje lobbig geklopte (ongezoete!) slagroom op de soep, garneer met de paprikablokjes en steek er een stengeltje bleekselderij in.....

Eenvoudige tomatensoep

Zou tomatensoep op nummer 1 staan? Qua meest favoriete soepen? Het zou me niet verbazen. Ik heb in ieder geval nog nooit een kind ontmoet dat geen tomatensoep lust..... Een collega van me verkoopt onder de noemer 'tomatensoep' het complete groentenschap gepureerd aan haar kinderen. Als de uiteindelijke kleur maar rood is, zo vertrouwde ze me toe. Haar recept volgt hier vast nog een keer, maar ik beloofde een supereenvoudige en vega-soep. Dus: 'the most basic' tomatensoep vandaag....

Bij deze soep geldt als bij geen andere dat iederéén zijn eigen recept heeft. De een zweert bij verse ontschilde tomaten (nogal een gedoe), de ander beweert dat juist ketjap onmisbaar is, of sambal. Met vlees, zonder vlees, helder, gebonden, met soepgroenten, met balletjes en ga zo maar door. Ik geef je hier het recept voor een snelle, gebonden variant. Zonder ballen, maar met veel smaak.



Ingrediënten: 

olijfolie
uitje, twee tenen knoflook
eetlepel bloem
winterwortel (of paar bospeentjes)
10 mooie Roma-tomaten
blikje tomatenpuree
1-2 groentenbouillon blokjes

Werkwijze:

Zet de pan op met een beetje olie, fruit de ui en de knoflook hierin glazig. Schep de tomatenpuree in de pan en bak zachtjes een paar minuten mee. Schil de wortel, snijd m in kleine blokjes en voeg die toe, vuur laag. Vul de waterkoker en zet hem aan. Snijd de tomaten in kwarten, wip met een theelepel de zaadlijsten er zo goed mogelijk uit, voeg ook die toe. Strooi de eetlepel bloem over de groenten en schep een paar keer goed door. Giet nu 1,5 liter water op de groenten en roer een tijdje goed door, voeg de bouillonblokjes toe en breng voorzichtig aan de kook. Na een kwartiertje even in de wortel prikken met een vork, als die zacht is is de soep eigenlijk klaar. Haal de staafmixer grondig door de soep en serveer....

Met hardgebakken broodblokjes bijvoorbeeld, of soepstengels.... met een stokbroodje kuidenboter of een tortilla met kaas... kloddertje zure room in de soep, of wat geraspte kaas... bieslook! Ook leuk.....



Snelle Groentensoep



Vorige aflevering maakten we een gepureerde soep, dit keer iets meer snij-werk voor een heldere soep. Natuurlijk kun je om tijd te besparen een zak gesneden soepgroenten halen in de supermarkt, nix mis mee. Maar ik vind dat in die zakjes altijd erg veel prei zit, dat vindt niet iedereen even lekker. Bovendien vind ik het niet altijd vers genoeg en is de wortel bijvoorbeeld al uitgedroogd. Laatste voordeel van zelf snijden is dat je ook ingrediënten kunt weglaten als een van de disgenoten er niet van houdt....

Ingrediënten:

Olijfolie
1,5 liter water

Halve bloemkool, gewassen en in kleine stukjes
handje sperziebonen, gewassen en in stukjes
kleine winterpeen (of bospeentjes), gewassen, eventueel geschild en in kleine blokjes
1 aardappel, geschild, in blokjes
1 kleine prei, gewassen, fijngesneden
2 groenten bouillonblokjes

Werkwijze: 

Verwarm een flinke scheut olie in de soeppan, maar houdt het vuur laag. Voeg de prei toe. Roer af en toe door terwijl je de andere groeten klaar maakt. De grap van prei is dat ie heel zacht en zoet wordt als je m maar langzaam gaart. Proef gerust! Voeg dan de bloemkoolroosjes toe, de boontjes en de aardappel. Roer goed door, vuur mag nu hoger. De winterwortel erbij, nog een keer goed omscheppen en dan het water en de bouillonblokjes toevoegen. Breng het geheel aan de kook. Zet het vuur daarna niet te hoog meer, dan kookt alles stuk, gewoon zacht borrelen. Na 10-15 minuten zijn de groenten gaar, probeer maar even door een boontje of een stukje winterpeen op te vissen. Goed proeven, soep is klaar! 

Variatie:
Geen prei? Neem een uitje.
Geen wortel? Een tomaat zonder zaadjes is ook heel lekker en leuk voor de kleur. Tomaat mag iets later aan de soep worden toegevoegd. 
De aardappel kun je makkelijk weglaten, boontjes ook.... 

Tips and trics: 
Vermicelli of een handje pastaschelpjes kan heel goed in deze soep. Voeg die toe als de soep een kleine vijf minuten kookt.
of
Kook een handje witte rijst mee in de soep.

Mis je vlees? Kleine gehaktballetjes kunnen hier zonder probleem in mee. Voeg die toe als de soep ongeveer 5 minuten kookt. Ze zijn gaar als ze komen bovendrijven. 
of 
Zet een kom kleine hamblokjes op tafel, die kan iedereen in de soep strooien. 

Croutons: 
Neem wat oud brood en snijd dat in heel kleine blokjes. Verhit een koekenpan op hoog vuur. Sprenkel flink olijfolie over de broodblokjes en hussel even door. Bak de blokjes krokant en laat op een bordje afkoelen. Klaar!

Kinderen zijn gek op:
Een soepstengel met een plakje ontbijtspek of zalm er om gerold.

Paddenstoelensoep 
(voor Eise)



Voor deze paddenstoelensoep ga je uit van 150 gram paddenstoelen per persoon. Champignons, Kastagnechampignons, allemaal prima. Je kunt er ook andere paddenstoelen voor gebruiken, soms kun je van die schalen gesorteerde kijgen. Ik heb het oorspronkelijke recept gevolgd, dat wil zeggen dat we een stevige maaltijdsoep gaan maken, dankzij de toevoeging van kikkererwten. 

Voor deze soep is het wel HEEL handig als je een staafmixer hebt. Niet? Geen reden om de soep niet te maken, maar je zult de ingredienten iets fijner moeten snijden!

Ingredienten (voor vier personen):

ca. 600 gram paddenstoelen
takje verse tijm (of theelepel gedroogde)
olijfolie
1 flinke ui, 2 tenen knoflook
klein blikje tomatenpuree
1 liter water
groentenbouillonblokje
1 blikje kikkererwten

Werkwijze:

Veeg de paddestoelen schoon met een stuk keukenpapier en snijd ze in plakken of stukken, niet te klein. Was het takje tijm even, pel de tenen knoflook en snijd ze doormidden. Verwarm een koekenpan en giet er een flinke scheut olijfolie in. Bak de paddestoelen, tijm en knoflook tot de paddenstoelen vocht gaan afgeven. (Schep nu een paar paddenstoelen in een schaaltje ter decoratie van de kommen straks!)

In de soeppan verwarm je een scheut olie en fruit hierin de fijngeneden ui tot 'ie glazig wordt. Schep de tomaterpuree in de pan en bak even zachtjes mee.

Als je een takje tijm gebruikte vis je dat uit de paddenstoelen en schep de paddestoelen en knoflook in de soeppan. Nu mag het (hete)water erbij, in eerste instantie zoveel dat de boel net onder staat. Meer toevoegen kan altijd nog. Het bouillonblokje mag er nu bij. Breng het geheel aan de kook en laat het zachtjes 5 minuten pruttelen. Voeg nu de kikkererwten toe. Laat weer 10 minuten pruttelen. Dit is het moment voor de staafmixer..... en daarna voor het proeven. Is de soep te dik of te zout voeg dan nog wat water toe. Op smaak maken met zwarte peper uit de molen.

Serveren in kommen en decoreren met de achtergehouden paddestoelen!

Extra: 
deze soep is er weer zo een die je heel goed kunt 'aankleden';
met een schep creme fraîche waar je een scheutje citroensap doorheen hebt geroerd, bijvoorbeeld.
of met een paar reepjes uitgebakken bacon, ook lekker!


Preisoep 

'......maar waarom gebruik je dan een bouillonblokje in je recept? Wat voeg je daar nou eigenlijk mee toe aan een soep?' Streng kijkt mijn visite me aan. 'Ja eh....' stotter ik; 'zout? bindmiddel? Ik weet eigenlijk niet precies wat er in bouillonblokjes zit, maar het is zo lekker snel!' Een harde klap met de hand op tafel. 'Onzin! Alles wat je aan smaak nodig hebt zit al in de groenten en als je een soep wilt binden gebruik je maar een aardappel!' Ik moet me inhouden om niet "Ja Chef!" te roepen, maar het gesprekje zet me aan het denken en als ik een dag later een stevige griep voel opkomen kan ik maar aan één ding denken: SOEP. Ik stuur de jongste om een paar stevige preien, duikel een aardappel op uit de kelder en daar gaan we: soep  zonder bouillonblokje, maar mét smaak..... take one:


2 stevige preien 
1 flinke aardappel
1 teen knoflook
theelepel komijnzaad
takje tijm
zout, peper
olijfolie, klontje boter

Daar gaan we dan, op de improvisatie-toer. Ik vind het echt spannend, kan ik een lekkere soep maken zonder naar de gebruikelijke spullen te grijpen? Omdat ik grieperig ben, heb ik echt behoefte aan zo puur mogelijk voedsel; daar moet ik me toch beter van gaan voelen? 

Schil de aardappel en snij in dobbelstenen. Snijd het kontje en de grove bladen van de prei, en dan iedere stengel in kwarten. Zo kun je ze eenvoudig onder de kraan afspoelen. Het zand zit soms tot diep in de kern. Snijd de prei vervolgens met een goed mes in zo dun mogelijke schijfjes.

In een wijde pan de olie en boter zachtjes verwarmen, fruit de fijgesnipperde knoflook, de tijm en de komijnzaadjes hierin mee. Als je de kruiden ruikt voeg je de prei en de aardappel toe. Goed omscheppen en dan op een laag vuur laten garen. Wanneer je het vuur laag houdt krijgen de suikers uit de prei de kans om los te komen. Dit duurt wel even, een minuut of 20. Maar met de deksel op de pan kun je ook gerust even iets anders doen, regelmatig even omscheppen.

Als de geur van de prei goed is losgekomen (regelmatig boven de pan hangen; goed tegen verstopte neuzen!) zet je de groenten nét onder water. Vis het takje tijm uit de pan. Nu is het een kwestie van zachtjes laten pruttelen tot de aardappel gaar is. Haal de staafmixer even goed door de soep en breng op smaak met zout en peper. 

Top soepje! Ik ga snel ook andere groenten proberen....




Witlofsoep 
(van de Prins)




500 gram witlof
300 gram aardappelen
2 middelgrote preien
400 gram varkenspoulet
100 gram ardennerham
60 gram boter
0,5 liter bouillon
2 eierdooiers
4 eetlepels room
1 eetlepel bieslook


Aardappelen schillen en in kleine blokjes snijden
Groente [witlof en prei] schoonmaken en in dunne reepjes
Varkenspoulet in blokjes, Ardennerham in reepjes
Verhit 60 gram boter en bak de varkenspoulet lichtbruin.
Groente [witlof en prei] en de aardappelen toevoegen en alles na 2 minuten omscheppen.
Zout en peper en 0,5 liter bouillon toevoegen en alles 35 - 40 minuten zachtjes koken en af en toe omscheppen [doorroeren]
Na de kooktijd [vlak voor het opdienen] in een kommetje 2 eierdooiers + 4 eetlepels room loskloppen, hieraan 4 eetlepels hete soep toevoegen en nogmaals loskloppen. Dit toevoegen aan de soep samen met de ardennerham en ongeveer 30 seconden doorroeren.
Tot slot 1 eetlepel bieslook over de soep strooien.
Eet smakelijk.


Mexicaanse Soep

1-2 uien, gesnipperd. 2-3 knoflooktenen, gesnipperd. 
3 bospeen, 1 rode paprika, een mini blikje mais en een kleine courgette allen klein gesneden.
1 theel. djinten (gemalen komijn), 1 theel. oregano, 0,5 theel paprikapoeder,
flinke snuf cayennepeper.
1 blik gepelde tomaten of tomaten blokjes
2 blikjes kidneybonen, afgespoeld.
2 groentebouillonblokjes
*2 handenvol tortillachips



(voor een lekkere snack erbij, warme tortilla's; 6 stuks en 150 gram geraspte belegen kaas)

Fruit in een ruime pan met dikke bodem de ui en knoflook glazig.
Voeg de overige groenten toe en schep goed door.
Voeg de kruiden toe. De tomaten er bij roeren.
Giet 1,5 liter kokend water in de pan.
Roer de bouillonblokjes er door.
Wanneer de soep zachtjes kookt de bonen toevoegen.
*
Proeven! 

Maak ondertussen de tortilla's. Bestrooi 1 tortilla rijkelijk met geraspte kaas, dek af met een tweede en leg in een koekenpan met anti-aanbaklaag, leg een deksel op de pan en zet laag. Als de kaas gesmolten is omkeren, zodat beide tortilla's knapperig worden. Uit de pan laten glijden en met een scherp mes in puntjes snijden. Heerlijk bij de soep. 

* Silvia Witteman roert in háár Mexicaanse soep op het laatst 2 handenvol tortilla chips door de soep en pureert m dan heel even met een staafmixer. Dit is echt een súper toevoeging!


Bruine Bonen Paprika soep

Ongeveer 250 gram biologische chorizo in kleine blokjes gesneden.

2 uien, 1 flinke rode paprika, 2 tenen knoflook, 4 stengels bleekselderij, alles klein gesneden.
1 Groenten bouillonblokje, water (ca. 2 liter)
2 grote blikken bruine bonen, 1 klein blikje zwarte bonen




Neem een grote pan met dikke bodem en bak hierin op een laag vuur de blokjes chorizo. Wanneer je dat bij een redelijk lage temperatuur doet gaan ze 'zweten'; het vet smelt. Blijft het geheel te droog, giet dan na enige tijd een scheutje olie bij en voeg de groenten toe. Schep gedurende 5 minuten goed om, zet het vuur hierbij wat hoger.
Voeg nu de uitgelekte bruine bonen toe, en vul de pan met gekookt water tot de groenten vrijwel onder staan. Voeg het bouillonblokje toe en laat het geheel even zachtjes doorkoken. Haal dan een paar keer de staafmixer door de pan en voeg het blikje zwarte bonen toe. Proeven....  


Snert
500 gram spliterwten
1 kleine knolselderij, geschild en in blokjes
1 winterpeen in stukjes
1 ui in ringen
1 prei in ringen
evt. wat bleekselderij
evt wat selderij-blad
groenten bouillonblokje, laurierblad, peper en zout
2 biologische karbonades, 200 gram biologisch spek, 1 biologische rookworst


Zet in een ruime pan het vlees op met de erwten en de laurier. Zorg dat er 6-8 cm water boven staat. Breng aan de kook en laat ca. 45 minuten pruttelen, schep het schuim er tussentijds met een schuimspaan af. Haal dan vlees en laurier uit het water, zet apart.
Voeg alle kleingesneden groenten toe. Als je later met een staafmixer door de soep gaat dan mogen de stukken wat groter zijn. Voeg het bouillonblokje toe en heet water  tot alles onder staat, breng voorzichtig aan de kook, leg de rookworst bovenop. 
Laat pruttelen tot de groenten gaar zijn.
Snijd ondertussen het vlees in kleine blokjes. Neem de worst uit de pan. Doe het kleingesneden vlees ín de pan en haal de staafmixer door de soep. Proef. Is de soep te dik naar je smaak voeg dan nog wat water toe, is ie te flauw breng dan op smaak met peper en eventueel een beetje zout.
Garneer met plakjes rookworst en fijngesneden bladselderij.  



Courgettesoep

Dit is een bijzonder simpele en lekkere soep. Maar hij vraagt om een beetje aankleding. Je kunt er een lepeltje zacht uitgebakken biologische spekreepjes in iedere kom doen bijvoorbeeld, of krokant gebakken blokjes bruinbrood, of gremolata....of  een lepel crème fraîche, maak de soep dan wel lekker pittig. Ook altijd leuk: soepstengels met een reepje gerookte zalm of ontbijtspek erom gewikkeld....


olijfolie

2 uien, gesnipperd
2-3 tenen knoflook, fijn gesneden
2-3 courgettes, niet geschild, in dikke plakken
2 groenten bouillonblokjes

Fruit in een ruime pan de fijn gesnipperde ui en knoflook glazig in wat olie. Voeg de in partjes gesneden courgette toe en schep goed om. Schenk nu  heet water bij de groente tot die net niet onder staat en voeg de bouillonblokjes toe. Laat zachtjes koken tot de courgette gaar is. Haal voor een egale soep nu een paar keer de staafmixer door de pan (voorzichtig!) 

en breng de soep verder op smaak.
Eet ze!

Broodblokjes: 2-3 oude boterhammen, olijfolie, teen knoflook

Gremolata: geraspte citroenschil, fijn geknipte bieslook, teen fijn gesnipperde knoflook
In "Wat de pot schaft" klopt Lisette Kreischer wat soja-slagroom, schept de soep in een glas, slagroom er op...Leuk!

KOOKLES PRINT OUT

Moet jouw kind ook wel eens koken op school en weet je niet wat hij of zij moet maken? Onze jongste zoon maakte de laatste keer deze soep en het was een groot succes. Je kunt onderstaande illustratie downloaden en zo vaak uitprinten als je wilt!







Supersnelle Vissoep
(bewerking van recept Anneke Ammerlaan voor: Soep!)


2 sjalotjes, 2 tenen knoflook, 4-5 tomaatjes, 1 komkommer, 
olijfolie
1,5 blokje visbouillon, 1 theelepel dragon, 500 gram kabeljauwfilet
1 pakje roomkaas met kruiden

Fruit in een ruime pan met dikke bodem de gesnipperde sjalot en knoflook glazig.
Voeg de klein gesneden  komkommer (ongeschild!) toe, schep om.
Voeg 1 liter heet water toe, de bouillonblokjes en de dragon.
Leg de visfilets in de pan en breng zachtjes aan de kook.
Schep de gare vis met een schuimspaan op een bord.

Voeg de kleingesneden tomaat en de kruiden kaas toe.
Breng weer aan de kook.
Voeg de in stukjes getrokken vis toe.


Proef!


'Kikker in het groen' soep
(naar een recept van Jules Clancy)

scheutje olijfolie, 1 ui gesnipperd
groentebouillonblokje
2 blikken kikkererwten van 400 gram, afgespoeld
1 eetlepel ketjap
scheutje citroensap
ca. 200 gram gewassen spinazie




Fruit de ui zacht in de olie. Voeg de kikkererwten, de ketjap en het bouillonblokje toe en zet
onder water. Breng aan de kook. Laat goed doorwarmen en haal dan de staafmixer door de soep tot een groot deel van de erwten stuk is. Voeg dan, handje voor handje de spinazie toe. Doorroeren, op smaak brengen met citroensap en een beetje peper. 




Appeltjessoep
klinkt gek, maar zo werd ie genoemd die avond aan de tuintafel in Rotterdam. Een apart soepje, met een verrassende smaak. Lekker op een zomeravond!
(recept uit de Soepkalender)

1 ui in snippers, ca 100 gr kipfilet in kleine stukjes, 1 appel in stukjes, 1 eetl bloem, 1,5 tl kerrie, blikje tomatenpuree, 1 liter bouillon, 1 dl room, olie

Fruit de ui zachtjes in de olie, voeg de kip toe en schep regelmatig om, kip hoeft niet bruin te worden. Appel er bij in de pan, omscheppen, dan bestrooien met de bloem en kerrie. Omscheppen, blikje tomatenpuree er bij en de bouillon. Als de kip gaar is is de soep klaar, schenk de room er in en serveer


Soep Ti Thérèse
Naar het huis in Bretagne waar ik deze soep voor het eerst maakte. Ik zie me nog over het 
kleine marktje lopen op zoek naar de groenten. 
Ik weet nog hoe de geur uit die enorme pan opsteeg....
Deze soep is voor mij vakantie.

scheut olijfolie
4 aardappels, geschild, in blokjes
2 wortels, schoon, in stukjes
2 courgettes, in stukjes
handje sperziebonen
4 tomaten
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1-2 kruiden bouillonblokjes
handvol pasta, ongekookt
handje spinazie of snijbiet
1 prei in ringetjes
blikje kidneybonen, afgespoeld
zout, peper

Verwarm in een grote pan zachtjes een scheut olijfolie. Voeg alle groenten toe, op de prei, blikbonen en spinazie na. Schep een paar keer goed om. Los de bouillonblokjes op in kokend water en schenk over de groenten, zoveel dat die net onderstaan. Breng het geheel aan de kook. Voeg, als de groenten bijna gaar zijn de prei en de pasta toe, misschien is er nu wat extra kokend water nodig. Als pasta en prei bijna gaar zijn roer je de  spinazie en de kidneybonen door de soep. 

Boerenbrood erbij, top.