zondag 31 maart 2013

Radiorecepten

Eerste paasdag.... het is al bijna een traditie geworden. Samen met mijn partner Sjaak van den Berg maak ik een paar uurtjes radio bij NENS. Voor ons bijzonder; wij ontmoetten elkaar ooit in een radiostudio. Hij aan de ene en ik aan de andere kant van de ruit.... We werken al lang niet meer samen dus zo eens per jaar...lekker. "Zoek jij een paar leuke recepten uit, dan doe ik de plaatjes".... Omdat het zo lastig schrijft bij de radio hier de recepten van Eerste Paasdag 2013!




"How do you like your eggs in the morning?"

voor 3 personen

3 kleine biologisch eitjes
1 tomaat, in 3 mooie plakken
1 flinke paprika in drie dikke ringen
bieslook een paar sprietjes
lente-uitje

zout, peper, boter
koekenpan met deksel

Smelt de boter in de pan op een laag pitje. Tik de eitjes ieder boven een schoon glaasje kapot, probeer de dooier heel te houden. Leg de paprika ringen in de pan, leg in iedere ring een plak tomaat. Laat nu voorzichtig het eitje in de ring glijden. Deksel op de pan en zachtjes bakken, duurt wel 20 minuten voor al het eiwit gestold is. Vlak voor dat moment peper en zout strooien. Op het bord de eitjes versieren met wat fris groen; de bieslook en dunne ringetjes lente-ui.



"Green Onions"
Stamppot op de rand van de lente
(recept Allerhande)

´vlees minderen´ is een van de richtlijnen voor ons weekmenu. Een of twee dagen per week probeer ik recepten uit waarin ik maximaal  twee ons vlees gebruikt voor het hele gezin. Ik vindt het een prettig idee om minder vlees te eten, maar wil het niet missen in deze recepten. Dit is een blijvertje!

1 kg kruimige aardappelen, 3-4 preien, in dunne ringen, 1 pakje boursin, ca. 150 gram rauwe ham (dungesneden), een handje fijngeknipte peterselie, peper. 4 hardgekookte eieren.

Boen de aardappels goed schoon, snij ze in blokjes en kook ze gaar. Kook de prei in een andere pan, bewaar iets van het kookvocht. Maak een puree van de aardappels en de boursin, gebruik eventueel iets van het kookvocht. Meng de uitgelekte prei en de fijngesneden rauwe ham door de puree. Warm nogmaals goed door, garneer met de peterselie en de eieren. 



"Someone left my cake out in the" snow....
Worteltjestaart met creamcheese topping


Dit recept vergt even wat aandacht. Lees het helemaal door, tot en met de decoraties en beslis dan wat en hoevéél je wilt gaan maken. Het recept geeft een hoeveelheid beslag voldoende voor 2 springvormen van 26 cm doorsnede. Hiermee maak je een hoge feesttaart. Wil je hem eerst eens uitproberen, halveer de hoeveelheden dan. Met de helft van het beslag en de topping maak je een mooie 1 laags cake. Gebruik eens vierkante vorm en snijd blokjes van de cake, of bak cupcakes! Maak daarvoor ook de helft van het recept voor beslag en topping. Zet papieren bakvormpjes ín een cupcake tray en vul de vormpjes voor 2/3. De baktijd moet je dan aanpassen, een beetje afhankelijk van je oven. Ik schat 40 minuten. Prik met een sateprikker even in een cupcake. Komt ie er schoon uit dan zijn ze gaar!

Ingrediënten
hoeveelheid is voor de tweelaags feesttaart (tenminste 16 personen)

560 gr bloem, gezeefd
4,5 tl bakpoeder
3 tl kaneel en 3 tl nootmuskaat óf 6 tl speculaaskruiden
660 ml zonnebloemolie
450 gr suiker
450 gr bruine basterdsuiker
9 grote eieren
snufje zout
750 gram grof geraspte wortels

Voor de topping:
340 gram cream cheese op kamertemperatuur

175 gram boter op kamertemperatuur
150-200 gram poedersuiker
2 tl honing

Bekleed de bodem van beide vormen met bakpapier, verwarm de oven voor op 160 graden.

Zeef bloem, bakpoeder, en kruiden in een ruime kom. Klop in een tweede kom olie en suikers tot alles goed gemengd is, klop dan een voor een de eieren er door. “Vouw” dan het bloemmengsel er door en schep tenslotte de wortel erdoor.
Verdeel over de bakvormen. Bak 90 minuten, misschien langer, tot een prikker er droog uitkomt. Laat een kwartiertje afkoelen in de vorm. Stort op een rooster en laat helemaal afkoelen voor je de topping gebruikt.

Topping:
Klop de cream cheese luchtig in een kom. Klop in een andere kom de boter helemaal zacht (ruim 5 minuten) en meng dan de poedersuiker en de honing er door. Schep de twee substanties door elkaar. Decoreren maar! Maak je de grote dubbele taart smeer dan de helft van de topping tussen de twee lagen. Maak je de cupcakes kun je de topping in een spuitzak scheppen en daarmee de cakejes decoreren.

Decotip:
In alle gevallen is het leuk om kleine worteltjes te gebruiken als extraatje. Ik maakte ze wel van twee kleuren marsepein, maar in het cupcake boek van Rudolph, waarin helemaal zonder kleurstoffen gewerkt wordt, zag ik échte! Hij snijdt verse bospeen mooi klein, inclusief groen toefje. Het afsnijdsel gaat in het beslag. De worteltjes tien seconden blancheren in kokend water, dan overscheppen in ijswater. Verwarm 2 eetlepels abrikozenjam en roer goed door, leg de worteltjes op een vel bakpapier en bestrijk ze met de jam. Laten afkoelen en mooi schikken op taart of cupcake.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten