maandag 5 maart 2018

De week zonder vlees

Vleesloos, vegetarisch, vlees- en visloos, vega, vegan.... het is voor het eerst ‘De
Week Zonder Vlees’. Het concept piept en kraakt nog een beetje, maar dat doen dergelijke bewustwordingsweken nu eenmaal in het begin. Wereld Aidsdag was 30 jaar geleden ook onbekend, oktober als borstkankermaand ook... en voor je nu gaat roepen: ‘Dat is toch heel iets anders.....’ laten we het daar over 20 jaar nog eens over hebben.
Ik ben VOOR. Nee, ik ontzeg niemand z’n biefstukje. Vlees en vis zijn heerlijk en in een volledig menu wellicht zelfs onontbeerlijk. Maar zoals zo vaak: we (hebben geleerd te) overdrijven. 100 jaar geleden at de gemiddelde Nederlander zelden vlees. Op hoogtijdagen, wellicht. Na de slacht ook. Vlees was voor de rijken, het gestroopte konijn daar gelaten. De oorlog kwam. Het werd donker, koud en schaars. Alles. Dat de periode van hard werken en overvloed is gevierd in de laatste decennia van de vorige eeuw is logisch. Maar in vier generaties zijn wij lichamelijk niets veranderd. Het is wel tijd dat we dat nationale ‘wij hebben de hongerwinter meegemaakt’ gevoel van onze voorouders afschudden.
Ik verwacht van niemand dat hij vleesloos gaat eten. Maar een paar dagen per week zonder vlees of vis zou al geweldig zijn. 

In ons huis is het ook een continue terugkerend thema. Kort door de bocht zijn we allemaal flexitariërs, waarbij de vrouwen meer vega zijn en de mannen meer naar vlees neigen. 

Dus als ik kook, maak ik iets zonder vlees.. koken de mannen dan is er vlees (voor hen). Kortom: er zweven wel een paar prima recepten door deze keuken die zèlfs door hen worden geaccepteerd! 

 Vandaag: pasta-met-groen-buffet

Kook zoveel spaghetti als je eters hebt. Maak
een hele rits aan schaaltjes met: 

Rucola
Zacht gebakken courgette
Gebakken champignons
Gesnipperde bosui
Pittige parmezaanse kaas

Zet een goede balsamicoazijn op tafel en laat
iedereen door zijn pasta roeren wat hij/zij lekker vindt! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten