zondag 1 april 2012

ei

De kippen zijn van de leg! Op dit moment worden de stallen in Oost Europa aangepast aan de wet die sinds 1 januari (kennelijk duurde het vertalen even) voorschrijft dat legbatterijen niet meer mogen, en dat kippen voortaan gehouden dienen te worden in een kooi. Klinkt sjieker dan het is, ik zou er geen kip in willen zijn. Het gaat nog steeds over teveel dieren met te weinig ruimte in een onnatuurlijke omgeving die teveel nodeloze medicatie krijgen... maar ik dwaal af.

We eten jaarlijks in Nederland gemiddeld 185 eieren per persoon. Komt neer op ongeveer 4 eieren per persoon per week. Nee, die mik je inderdaad niet allemaal in je boodschappenkar, de meeste eieren die we eten zijn al verwerkt in producten als gebak, salades of mayonaise. Nog maar weinig producenten gebruiken kip-vriendelijke eieren en daarmee heb je dus een probleem; je hebt geen keus.
Wanneer je gewoon een doosje eieren koopt heb je die keus wel, al lijkt dat simpeler dan het is. Je kunt in principe aan een ei zien hoe de kip waar ie uitkomt leeft, dankzij de ei-code. Staat er een '0' als eerste cijfer op het ei dan leeft de kip biologisch. Hogere cijfers wil je niet kopen. Duidelijk. Nou ja.... tot de dierenbescherming drie sterren toekende aan de Rondeel eieren. Toen was de verwarring compleet. Rondeel kippen zijn volgens de dierenbescherming súper gelukkig. Al staat er een 2 op hun ei.... Volgt u het nog?


Ik ga geloof ik maar zelf kippen houden. De jongste kinderen vinden het in ieder geval een fantastisch idee. We willen kippen van 'red een legkip.nl'. Kippen die in de 'voorheen legbatterij' hebben afgedaan worden van de slacht gered, opgekalefaterd en kunnen nog jaren mee als huis- tuin- en keukenkip! We noemen ze Hennie 1, 2 en 3. Als het zo ver komt dan wil ik de Hennies natuurlijk wel een goed leven geven. Met grote interesse volg ik dan ook de vorderingen twee moestuinen verderop, waar hard gebouwd wordt aan een ren.
 Interessant, want hoeveel ruimte gun je ze?
Onze Hennies moeten in de zomer echt kunnen scharrelen, tussen de planten. Kunnen ze meteen wat ongewenste insecten wegvangen. Ze eten natuurlijk het liefst net aangeplant zaaigoed, dus daar moeten we dan afspraken over maken.... Zou je kippen kunnen opvoeden? Ik heb op internet in elk geval al een überhip-vosbestendig-kunststof hok gevonden, een Eglu. Lijkt me prachtig en ook makkelijk schoonmaken. Alhoewel.... stromend water is er niet op de tuin... Ik vrees dat het nog wel even duurt voor we Hennie 1, 2 en 3 redden van de slacht....

Vandaag, om te vieren dat biologische eieren steeds beter te verkrijgen zijn: Vanillesaus of -vla.
(voor over vers fruit, appeltaart, schepijs of..... over warme tartelettes met peer! 
Of in een trifle, dát is lekker! Als je verder die dag alleen een blaadje sla eet kan het best ;-)

Vanillesaus
(bewerking van recept Nigella Lawson)

Deze saus is zó lekker dat je hem moet proberen. Het heeft niets meer te maken met vanillevla of saus uit een pakje. Dit is een verhaal apart. Dit recept wil je een paar keer oefenen voor je het in de vingers hebt. Doe jezelf een lol en probeer het dus niet voor de eerste keer uit als je je schoonfamilie te eten hebt, maar een keer in het weekend. Ik heb lang geëxperimenteerd met een recept uit de Delicious, maar kreeg het pas echt in de vingers toen ik Nigella Lawson er op nasloeg. Zij gebruikt koffiemelk en dat vind ik smerig, dus deze vla maken we met slagroom, melk en verse eieren. En nee, géén bloem, maizena of andere binders. Klopkracht vanuit de pols. That's it.

1 vanillestokje
5 eierdooiers van flinke eieren
5 flinke theelepels kristalsuiker
2,5 dl melk
2,5 dl slagroom

Deze verhoudingen heb ik rechtstreeks van N.L. overgenomen, net als de volgende tip: Vul de gootsteen met een laag koud water wanneer je deze vla gaat maken. Op het moment dat de boel begint te schiften zet je de pan of een metalen of glazen mengkom in de koude bak en klop je als een dolle. De vla bindt dan weer. Beloofd.

Zet de melk met de room op in een steelpan, met daarin het opengesneden vanillestokje, de zaadjes een beetje los geschraapt roer je er doorheen. Verwarm tot tegen het kookpunt en laat dan 20 minuten trekken. Zet alvast een pan met dikke bodem klaar.
Ondertussen klop je van de suiker en de eierdooiers een dik en romig mengsel.
Vis het vanillestokje uit de melk, en schenk de warme melk bij het eiermengsel terwijl je blijft kloppen, schenk dan het geheel in de pan met dikke bodem. Verwarm de saus terwijl je steeds blijft roeren. Het mengsel moet gaan binden en dat gebeurt ergens tussen de 4 en 10 minuten. Je merkt dan dat ie ineens echt wat dikker en steviger wordt. Niet laten koken.

Nu komt het mogelijke schift-moment, net als je denkt dat je klaar bent. Zet de pan in de gootsteen met water en blijf roeren terwijl de saus afkoelt. Gaat hij schiften pak dan een gard en klop het geheel op hoog tempo door. Blijft de saus mooi van substantie, schenk dan in een kan om verder af te koelen. Roer af en toe door, dan voorkom je dat er een vel op komt. Je kunt de saus natuurlijk ook warm gebruiken, afgekoeld en afgedekt in de koelkast dikt de saus een beetje in en is ie een paar dagen houdbaar.

2 opmerkingen:

  1. Ha lekker aan de custard! Tipje voor de lezer uit mijn keuken als het mag: ik ben jaren geleden op biologische vanille extract overgestapt i.v.m. net even makkelijker en altijd in huis en vind custard maken met basterdsuiker iets fijner. Het kan ook zonder suiker trouwens en dan is het nog steeds lekker. Ik weet trouwens wel bijna zeker dat Nigella geen koffiemelk gebruikt (veel te Hollands), maar 'double cream' en dat is echt iets heel anders.
    De 'custard' gaat bij ons vooral heeeel traditioneel warm bij de 'apple crumble', hier thuis de favoriete en makkelijkste manier om beurse en/of overjarige appels op te maken.
    Smul!

    Groetjes uit het andere dorp :D

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor je aanvullingen en tips! Het gebruik van 'double cream' zou inderdaad veel verklaren, maar dat is dan in de vertaling van het kookboek verloren gegaan. Ga het zeker eens zónder suiker proberen. Dank, Sanne

    BeantwoordenVerwijderen