zondag 21 oktober 2012

Peer


Terwijl ik dit schrijf tikt de regen tegen het keukenraam. Het is herfst in Holland. In Rome is het ook herfst natuurlijk, maar droog en 22 graden. Kijk, da's andere koek. Als u dit leest zit ik op een Italiaans terras met een glas rode wijn en een bord pasta. Of pizza, kan ook. Mijn jongste reisgenoot heeft aangekondigd dat hij elke dag pizza wil eten. Een kind naar mijn hart, “what to eat” is ook voor mij het eerste waar ik aan denk als ik wakker wordt en het laatste dat door mijn hoofd schiet voor ik in slaap val.
Dus terwijl de directeur paspoorten opzoekt en ons alvast incheckt lees ik het ene na het andere blog op zoek naar de leukste delicatessenwinkels en de beste pizza-adressen. Ik wist Italië correspondent Pauline Valkenet wat tips te ontfutselen en in ruil neem ik voor haar kaneelthee en pepernoten mee. Mijn lijst van pizza en pasta adressen is lang, gelukkig lunchen de Romeinen uitgebreid. Als de luchtvaartmaatschappij mij nog terug laat vliegen (echt mevrouw het zou voor u véél beter zijn om te gaan lopen, met dat gewicht) dan doe ik op mijn website uitgebreid verslag. Beloofd. Om de Hollandse herfst een mooi begin te geven hierbij een top-recept voor een taart die als geen ander past bij een grote pot thee terwijl het buiten al een beetje schemert....

Herfstige perentaart

voor de toplaag:
200 gram lichtbruine basterdsuiker
100 gram boter in stukjes
4 peren in partjes

voor de cake:
175 gram bloem
250 gram suiker
2 tl kaneel
1 tl bakpoeder, snuf zout
2 groter eieren
150 ml zonnebloemolie
1 grof geraspte peer
1 eetlepel geraspte verse gember

Beleg de bodem van een springvorm met een stuk bakpapier. Verdeel de basterdsuiker en de boter over de bodem en zet in de oven (180 graden) tot de suiker en boter oplossen, een minuut of vijf. Roer even door en schik dan de partjes peer er in.

Meng ondertussen in een kom de bloem, suiker, kaneel, bakpoeder en zout. Klop er de olie en de eieren door, en tenslotte de geraspte peer en gember. Verdeel over de suikerlaag met peer. Bak de taart in ongeveer 1 uur op 180 graden, laat hem even afkoelen en maak dan de randen voorzichtig los met een mes. Stort op een bord en verwijder het papier. Warm ook erg lekker!!!

1 opmerking: