Voor de 45e
keer duik ik in mijn kookschriften om voor de RTLnieuws-app een goed
recept te zoeken. Nog even, aan het eind van het jaar stopt mijn
wekelijkse kook-column op deze plaats. Reden dus om nog eens heel
goed te kijken of ik nog een bijzonder recept kan delen....
Ah.
Natuurlijk! De kerstcake. De wàt? Ja, ja... het is pas half
november. Maar deze cake bak je vroeg. Het is een recept uit het oude Zweedse kookboekje van mijn moeder. Kerst is groots en meeslepend in
Zweden en deze cake is een 'traditional'. Om te voorkomen dat je
daags voor de kerst de keuken niet meer uitkomt bak je deze schat,
die overigens de hele winter goed smaakt, een week of vijf vóór
Kerst.
Het is een
omslachtig recept, laat ik daar eerlijk in zijn. Je bent er echt even
mee bezig, ik heb nu al in mijn agenda gezet wanneer ik een ochtendje
moet vrijhouden voor deze klus, maar misschien maak ik het mezelf
extra moeilijk omdat ik er altijd 4 tegelijk bak. Speciaal voor deze
kerstcake, die ik in de vorm van een tulband wil hebben, kocht ik
ooit 4 dezelfde siliconen vormen. De zooi in de keuken is navenant
natuurlijk; 12 gespitste eieren, vier bakjes met suiker, vier met
bloem.... Ik wil het beslag als het eenmaal gemixt is niet te lang
laten staan voor het de oven in gaat. Daarom zet ik alle ingrediënten
voor de 4 cakes klaar, en ga dan pas het eerste beslag mixen. Hmmm.
Het legt wat lastig uit, maar de keuken is een paar uur een warzone.
Wanneer de
beauties even later op een rijtje staan af te koelen op het aanrecht
ben ik volmaakt gelukkig. Top. Eén is voor mijn moeder, één gaat
er mee naar de redactie, een is voor ons thuis en de vierde
verdwijnt min of meer vanzelf; er is in de weken rond kerst en
nieuwjaar altijd wel iemand in de omgeving die de vierde verdient.
Na het
afkoelen verpak je de cake in aluminiumfolie en zet hem in de
koelkast. Op deze manier is hij 4-6 weken houdbaar. Ideaal dus om nú
te bakken en op die laatste dag voor kerst mee te nemen naar het
werk, om in de tas te stoppen naar de wintersport of mee te nemen
voor het kerstdiner bij vrienden. De cake is mooi genoeg om in dunne
plakjes onderdeel te zijn van een grand dessert, maar is ook geweldig
bij een kop thee na een lange wandeling. Van 1 tulband snij je
makkelijk 20 plakjes; het is een 'zwaar' gebak. Nou goed, meer
aanbevelingen kan ik niet geven.... Have fun!
Zweedse
kerstcake
200
gram krenten of rozijnen, geweekt en afgedroogd
260
gram geconfijte vruchtjes*
230
gram bloem
1/2
theel. bakpoeder
225
gram boter
200
gram suiker
3
grote eieren, gesplitst
Vermeng
de rozijnen en vruchtjes met de
helft
van de bloem. Ik doe dit door in een paar delen vruchtjes en bloem in een plastic
diepvrieszak te scheppen, die met een hand van boven dicht te houden, en met de andere hand de vruchtjes te mengen met de bloem. Het gaat erom de
vruchtjes met een dun laagje bloem te bedekken, zodat ze minder
makkelijk naar beneden zakken als het deeg eenmaal in de vorm zit.
Zeef
de rest van de bloem met het bakpoeder.
Roer
de boter zacht en meng beetje bij beetje de suiker er door.
Mix
tot smeuïge massa.
Voeg
een voor een de eierdooiers toe, mix steeds goed door na ieder ei.
Roer
dan de bloem door de massa en tenslotte schep je de bloem/vruchten
erdoor.
(
Als je nu nog te hard mixt gaan de vruchtjes kapot. )
Klop
in een andere kom de eiwitten tot ze stijve pieken hebben.
Schep dit voorzichtig door het deeg. Als het eiwit redelijk goed verdeeld is door het zware beslag, vul je de cakevorm.
Schep dit voorzichtig door het deeg. Als het eiwit redelijk goed verdeeld is door het zware beslag, vul je de cakevorm.
Bak
de cake in een lauwe oven (125 graden) gedurende 1,5 tot 2 uur. Als
een breinaald er schoon uit komt is ie gaar.
Laat
de cake TENMINSTE
twee
dagen op smaak komen, in de koelkast in aluminiumfolie blijft hij dus
weken goed....
P.S.: volgens
recept gebruik je hier bigarreaux (van die groene, gele en rode
geconfijte kersjes) en sucade. Maar ik heb in de loop der jaren al
veel uitgeprobeerd en was ook erg tevreden met de combinatie
gedroogde vijgen en geconfijte sinaasappelschilletjes..... De
bigarreaux geven het mooiste effect wanneer je plakjes van de cake
snijdt....
geweldig! voor het eerst de familie bij ons dit jaar en nauwelijks tijd om te koken het weekend ervoor. dit is dus een super welkom recept.
BeantwoordenVerwijderen