maandag 19 november 2012

Ei




Voor de 45e keer duik ik in mijn kookschriften om voor de RTLnieuws-app een goed recept te zoeken. Nog even, aan het eind van het jaar stopt mijn wekelijkse kook-column op deze plaats. Reden dus om nog eens heel goed te kijken of ik nog een bijzonder recept kan delen....

Ah. Natuurlijk! De kerstcake. De wàt? Ja, ja... het is pas half november. Maar deze cake bak je vroeg. Het is een recept uit het oude Zweedse kookboekje van mijn moeder. Kerst is groots en meeslepend in Zweden en deze cake is een 'traditional'. Om te voorkomen dat je daags voor de kerst de keuken niet meer uitkomt bak je deze schat, die overigens de hele winter goed smaakt, een week of vijf vóór Kerst.

Het is een omslachtig recept, laat ik daar eerlijk in zijn. Je bent er echt even mee bezig, ik heb nu al in mijn agenda gezet wanneer ik een ochtendje moet vrijhouden voor deze klus, maar misschien maak ik het mezelf extra moeilijk omdat ik er altijd 4 tegelijk bak. Speciaal voor deze kerstcake, die ik in de vorm van een tulband wil hebben, kocht ik ooit 4 dezelfde siliconen vormen. De zooi in de keuken is navenant natuurlijk; 12 gespitste eieren, vier bakjes met suiker, vier met bloem.... Ik wil het beslag als het eenmaal gemixt is niet te lang laten staan voor het de oven in gaat. Daarom zet ik alle ingrediënten voor de 4 cakes klaar, en ga dan pas het eerste beslag mixen. Hmmm. Het legt wat lastig uit, maar de keuken is een paar uur een warzone.

Wanneer de beauties even later op een rijtje staan af te koelen op het aanrecht ben ik volmaakt gelukkig. Top. Eén is voor mijn moeder, één gaat er mee naar de redactie, een is voor ons thuis en de vierde verdwijnt min of meer vanzelf; er is in de weken rond kerst en nieuwjaar altijd wel iemand in de omgeving die de vierde verdient.

Na het afkoelen verpak je de cake in aluminiumfolie en zet hem in de koelkast. Op deze manier is hij 4-6 weken houdbaar. Ideaal dus om nú te bakken en op die laatste dag voor kerst mee te nemen naar het werk, om in de tas te stoppen naar de wintersport of mee te nemen voor het kerstdiner bij vrienden. De cake is mooi genoeg om in dunne plakjes onderdeel te zijn van een grand dessert, maar is ook geweldig bij een kop thee na een lange wandeling. Van 1 tulband snij je makkelijk 20 plakjes; het is een 'zwaar' gebak. Nou goed, meer aanbevelingen kan ik niet geven.... Have fun! 

Zweedse kerstcake
200 gram krenten of rozijnen, geweekt en afgedroogd
260 gram geconfijte vruchtjes*
230 gram bloem
1/2 theel. bakpoeder
225 gram boter
200 gram suiker
3 grote eieren, gesplitst


Vermeng de rozijnen en vruchtjes met de helft van de bloem. Ik doe dit door in een paar delen vruchtjes en bloem in een plastic diepvrieszak te scheppen, die met een hand van boven dicht te houden, en met de andere hand de vruchtjes te mengen met de bloem.  Het gaat erom de vruchtjes met een dun laagje bloem te bedekken, zodat ze minder makkelijk naar beneden zakken als het deeg eenmaal in de vorm zit.

Zeef de rest van de bloem met het bakpoeder.

Roer de boter zacht en meng beetje bij beetje de suiker er door.
Mix tot smeuïge massa.

Voeg een voor een de eierdooiers toe, mix steeds goed door na ieder ei.
Roer dan de bloem door de massa en tenslotte schep je de bloem/vruchten erdoor. 
( Als je nu nog te hard mixt gaan de vruchtjes kapot. )

Klop in een andere kom de eiwitten tot ze stijve pieken hebben.
Schep dit voorzichtig door het deeg. Als het eiwit redelijk goed verdeeld is door het zware beslag, vul je de cakevorm.

Bak de cake in een lauwe oven (125 graden) gedurende 1,5 tot 2 uur. Als een breinaald er schoon uit komt is ie gaar.


Laat de cake TENMINSTE twee dagen op smaak komen, in de koelkast in aluminiumfolie blijft hij dus weken goed....

P.S.: volgens recept gebruik je hier bigarreaux (van die groene, gele en rode geconfijte kersjes) en sucade. Maar ik heb in de loop der jaren al veel uitgeprobeerd en was ook erg tevreden met de combinatie gedroogde vijgen en geconfijte sinaasappelschilletjes..... De bigarreaux geven het mooiste effect wanneer je plakjes van de cake snijdt....

1 opmerking:

  1. geweldig! voor het eerst de familie bij ons dit jaar en nauwelijks tijd om te koken het weekend ervoor. dit is dus een super welkom recept.

    BeantwoordenVerwijderen