zondag 12 mei 2013

Kip en ei (1)



Na lang, láng overleggen (áls we het doen, dan houdt dat wel in dat jij óók je steentje moet bijdragen, ik kan er niet elke ochtend langs ...) zijn we er uit, de jongste en ik; we krijgen kippen! Zo, dat is er uit. De voorbereidingen zijn begonnen.

Want al lijkt het een beslissing van niks, we zijn de derde tuinier op ons complexje die kippen gaat houden, heeft het toch behoorlijk voeten in de aarde. Allereerst is er de locatie. De kippen komen in de moestuin te wonen. Kippen en moestuinen is een beetje een lastige relatie. Aan de ene kant scharrelen ze torretjes en beestjes bij elkaar, aan de andere kant zijn ze gek op vers groen; ze schijnen zaaigoed eerder op te hebben dan het groeien kan. Als ik kippen ga houden wil ik natuurlijk wel scharrelkippen, zodat ik échte scharreleieren kan eten. We besluiten het fruitstuk voor ze af te zetten. Tussen appel, rabarber en bessenstruiken mogen ze dan hun gang gaan, hebben ze meteen wat beschutting. Het wordt een ruimte met een omtrek van 25 meter.


Dan het hok. De ene buurman kluste zelf een hok in elkaar, de ander kocht er een bij de dierenwinkel... een stuk erf afzetten red ik wel, maar ik ben niet handig genoeg om een kippenhok te timmeren. Dat wordt dus kopen. Ooit op internet gezocht naar een kippenhok? Ik wist niet dat er zoveel modelletjes bestaan! Na veel zoekwerk (legkast links of legkast rechts?) Valt ons oog op modelletje 'selective'. Een plaatje, je wilt er zo in overnachten. Het heeft twee etages, een loopplankje, een grote poeplade, een legkast en een ruim nachthok met stok.... en dat alles voor zo'n 250 euro, exclusief bezorgkosten. Moeten we het nog wel in elkaar zetten. Pfff...

We zijn er nog niet; kippen komen in rassen. Jawel, ik had ook geen idee. Wij willen eieren, dús kiezen we voor een legras. Nadeel van legkippen is dat ze kunnen vliegen. Het is wel de bedoeling dat ze in ónze moestuin blijven, dus het kippenterrein moet afgezet met gaas. Tot 1,20 hoog om precies te zijn, want de Wyandotte, het ras waar we ons oog op lieten vallen, komt niet hoger dan dat. De Wyandotte is een plaatje. Mooi compact kipje met prachtige kleuren en veertjes. Het zijn makke kippen als ik de beschrijving mag geloven en ze leggen lekker door. Ik heb de fokker al geschreven, nu maar hopen dat je dergelijke dames nog kunt krijgen in juni...

Over ziektes, bloedluizen, legnood, vlooien en de rui lees ik maar niet teveel... ratten, vossen.... eh ja natuurlijk.... O hemel. Wat een gedoe. Eerst maar eens zien of het nieuwe gereedschapsschuurtje een beetje vlot wordt geleverd, anders stokt het hele plan. Wordt vervolgd.

2 opmerkingen:

  1. Spannend avontuur. Ben benieuwd naar het vervolg.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Erg leuke beesten succes ermee!

    Ik heb er zelf 5 en ze leggen erg goed. Heerlijk die verse eieren!

    BeantwoordenVerwijderen