woensdag 4 december 2013

Super makkelijk eten


Als ik door mijn keukenraam naar buiten kijk wordt mijn blik gevangen door een worstelende moeder. Onwillige driejarige aan de hand, te snel vooruit fietsende zesjarige gevaarlijk slingerend op de stoep. Ik zie aan haar manier van lopen dat ze het allang gehad heeft voor vandaag. Kinderen afgedraaid uit de kinderopvang gehaald, half zes, en nu begint de quality time pas....
Ik zie het bij mijn jonge collega's. Werken en opvoeden is vaak een vermoeiende strijd. Ik ben bepaald geen Martha Stewart, het kostte mij ook vaak genoeg moeite om alle bordjes in de lucht te houden. Maar met een flinke dosis zelfdiscipline, een strakke planning, een grote vriezer en tientallen simpele recepten zijn het grote gezonde slanke kinderen geworden ;)


In die jaren heb ik me ontwikkeld tot 'koningin van de twintig minuten keuken'. In een grote multomap met plastic hoesjes groeide mijn verzameling super-snelle-gezonde-en-toch-lekkere recepten. Boodschappen deed ik één keer in de week, dan hoefde ik verder eigenlijk nergens over na te denken. Dit gerecht staat vandaag in de oven. Ik ben al lang uit de kleine kinderen, maar sommige recepten zijn blijven hangen. Geleerd van  collega Sander Eliasberg en tot op de dag van vandaag een hit.

Voor 3-4 personen (of twee volwassenen en twee kinderen)

ca. 100 gram chorizo in plakjes
4 preien
1 blik croissantdeeg 'groot'
pakje feta
ei

Zet de kinderen voor de tv ;) en de oven aan op 200 graden. Zet een (hapjes-)pan op laag vuur met een flinke scheut olie en een klontje boter er in. Snijd de prei in hele dunne ringen. Was goed en smoor in de pan. Deksel er op, af en toe even roeren. Leg een vel bakpapier op de plaat van de oven en pel het blik deeg open. Rol het voor de helft af en leg dat op het bakpapier, laat de rest gewoon opgerold. Verdeel de chorizo over het deeg, laat een rand van ca 3 cm vrij. Schep de prei op de chorizo. De prei hoeft niet helemaal gaar te zijn. Verdeel de feta over de prei en vouw het deeg dicht zodat een pakket ontstaat. Druk de randen goed aan, besmeer het geheel met het ei en zet in de oven. Beetje afhankelijk van het merk, maar meestal ongeveer 15 minuten




1 opmerking:

  1. Klinkt lekker en makkelijk, helemaal goed! Vraagje: als ik het pakket moet dichtvouwen, doe ik dat met het resterende deeg (wat je in een eerder stadium opgerold hebt gelaten) ?
    gr. Mar

    BeantwoordenVerwijderen