zaterdag 1 augustus 2015

Koekjes!


 Deze zomer ben ik regelmatig te vinden in een klein koffietentje in ons dorp. Samen met een paar andere kooklustigen proberen we de omzet van dit tentje, op een grote kinderboederij, wat op te schroeven. Hard nodig, want al werken de vrijwilligers zich een slag in de rondte om alles draaiende te houden, een kinderboerderij kost vreselijk veel geld. Op de kaart staan inmiddels heerlijke tosti's van zuurdesembrood, we maken verse soep met de groenten uit de kas, we maken limonade en natuurlijk bakken we koekjes! Deze bijvoorbeeld:

Aardbeienkoekjes met witte chocolade

Let op: voordat de koekjes de oven in gaan wil je ze nog even in de koelkast zetten, dus het bakblik moet daar wel inpassen!

195 gram bloem
½ theel bakpoeder
beetje zout
80 gram zachte boter
100 gram creamcheese
150 gram suiker
1 ei
110 gram aardbeien, in stukjes
2 eetl citroensap
150 gram witte chocoladechips

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een bakblik klaar met daarop een vel bakpapier.

Schud de stukjes aardbei om met het citroensap en laat uitlekken.

Klop de boter met de creamcheese tot een luchtige massa. Voeg het ei toe, mis even goed en schep dan beetje bij beetje bloem en bakpoeder door het beslag. Dan volgen de stukjes chocolade.

Stop de uitgelekte aardbeistukjes in een boterhamzakje, voeg twee eetlepels bloem toe. Houd het zakje met één hand goed dicht, terwijl je met de andere het zakje met inhoudt zó schudt dat alle aardbei bedekt wordt met een beetje bloem. Schep dan de aardbeien voorzichtig door het beslag. Vorm met de handen, of met twee lepels hoopjes op het bakblik. Zet dat in zijn geheel 5-10 minuten in de koelkast en dan in een keer door de warme oven in. Bak de koekjes 13-15 minuten tot de randjes gaan kleuren.

Omdat er zuivel en fruit in gebruikt wordt moet je deze koekjes niet langer dan een paar dagen bewaren.... maar dat lukt ook vast niet!

2 opmerkingen:

  1. Even mijn ervaring delen! Kon hier geen witte chocoloade chips vinden, dus die zijn omgeruild voor een reep witte chocolade die klein gehakt is. Verder heel lekker, maar aan de natte kant.. TIps??

    Heb het recept ook gebruikt als inspiratie voor chocolade koekjes voor vrienden met allergische kinderen. Zo is de cream cheese vervangen door cream cheese zonder melk, de chocolade door bruine chocolade zonder melk. De boter door een plantaardige variant, en de aardbeien en het ei zijn weggelaten. Het ziet er goed uit, en het deeg smaakte goed!
    We hopen dat het in de smaak valt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Lijssie! Ja de koekjes blijven beslist een beetje 'nat'. Je zou dat misschien kunnen ondervangen door de aardbei wat langer te laten uitlekken.... Maar ik vind het eigenlijk wel lekker! Overigens, met de zuivel en het fruit... ik zou ze niet langer dan een week bewaren... lukt hier trouwens toch niet ;)

      Verwijderen