dinsdag 18 augustus 2015

Kok op kamers 2: pasta Niki!

Neven en nichten, vrienden van onze kinderen, kinderen van onze vrienden, buurjongens en -meisjes...... een nieuwe zwerm kamerbewoners dient zich aan. Vol goede moed beginnen ze aan een nieuwe fase in hun leven, naar de grote stad, nieuwe dingen ontdekken en écht voor jezelf zorgen. In dat nieuwe leven moet ook gegeten, allicht. Er is echt helemaal niks mis met een kant- en klaar maaltijd nu en dan, een visje van de markt of een pizza op bestelling. Maar als je goedkoop wilt eten en gezond, dan zul je zelf aan de slag moeten, al is het maar een paar keer per week. Koken kun je zo ingewikkeld maken als je zelf wilt, wij beginnen eenvoudig.

Pasta Niki

Dit recept maak ik al zo'n.... nou ja, een hele tijd. Het was een van mijn favorieten toen ik zélf op kamers woonde in Rotterdam. En nog steeds maak ik het geregeld, want hier thuis vindt iedereen het lekker. Een recept voor 2 personen. Voor jou en een huisgenoot... of gewoon, lekker makkelijk voor twee dagen achter elkaar! Waarom het Pasta Niki heet? Naar mijn lieve vriendin Niki. We aten dit vaak in onze studentenjaren. Ik meen dat zíj het recept bedacht, maar zij beweert precies het omgekeerde!



Benodigdheden: 

ca. 250 gram droge pasta; penne bijvoorbeeld, maar tortellini gevuld met kaas is ook top. 
olijfolie
1 flinke courgette
1 flinke ui
1 blikje tonijn op olie (doe mij een lol en koop verántwoorde tonijn!)
1 klein kruidenkaasje (boursin bijvoorbeeld, maar het huismerk van de Lidl is ook goed)
 zwarte peper uit de molen


Zo maak je het!  (Lees voor je begint het recept even helemaal door!)

Zet een flinke pan met water op het vuur. Pasta moet zwemmen. Maar vul de pan niet tot de rand, want pasta zet enorm uit als het gaart. Vuur hoog, breng het water aan de kook. 

Pel ondertussen de ui en snij hem in kleine stukjes, zet apart. De courgette was je af, kont en steel gooi je weg, maar verder hoef je er niks aan te doen; met schil en al in kleine blokjes snijden. 

Zet nu een wijde pan op het vuur. Een pan met dikke bodem, een hapjespan bijvoorbeeld is ideaal. Je kunt dit gerecht zelfs maken in een koekenpan, alleen moet je onthouden dat we gaan smoren en niet bákken. Heb je een passende deksel? Geweldig. Zo niet, dan kun je een improvisatie-deksel maken van een groot bord of een stuk aluminiumfolie. Onthou dan dat je volgende keer bij de Action zo'n zwarte deksel met gaatjes en een handvat koopt. Reuze handig ;)

Warm een beetje olie op in de pan en laat de ui heel zachtjes garen tot de stukjes glazig worden. Nu mag de courgette er bij. Omscheppen, je wilt dat alle courgette een beetje olie krijgt. Zo niet, dan giet je nog een beetje olie in de pan. Het vuur mag nu iets hoger, zodat de courgette gaat garen. Regelmatig omscheppen, zodat alle blokjes de warme bodem zien. Deksel op de pan, je vangt hiermee het vocht van de groenten, die zo ook van bovenaf garen. Regelmatig omscheppen, je wilt niet dat de stukjes gaan bruinen, dan gaat het te hard!

Blikje tonijn openen en de meeste olie afgieten, kaasje uitpakken. Idealiter is het water in de pastapan nu aan de kook. Lees op de verpakking hoe lang jouw pasta moet koken. Mik (voorzichtig!) de pasta in de pan en roer even door. Als het water weer aan de kook gaat een klein beetje olijfolie in de pan, zet het vuur nu wat lager, anders kookt het steeds over. 

Schep de courgette weer om. Nu moet het grootste deel van de groente gaar zijn. Een ideaal blokje courgette heeft nog wel bite, maar smaakt al een beetje zoetig. Schep het kruidenkaasje bij de groenten en laat smelten, schep goed om. Het vuur onder de saus kan nu uit. Deksel er op, het gaart zachtjes verder.

Als de kooktijd voor de pasta bijna verstreken is pak je een mooie schaal. Proef een pasta-tje door hem met een vork uit het water te wippen. Gaar? Afgieten dan! Terwijl de pasta uitlekt schep je de tonijn door de saus. Goed mengen. Pasta in de mooie schaal, courgette/tonijnsaus er bovenop in het midden.... Paar draaien van de pepermolen... KLAAR!

Ga je de pasta morgen opwarmen? Laat het restant dan nu afkoelen in de schaal. Schep het in een koelkastdoosje of een ander schoon bakje en dek het af, zet in de koelkast. Morgen haal je het bakje een half uurtje voor je wilt eten uit de koelkast. Warm het gerecht op een laag vuur op, terwijl je het voorzichtig omschept. Niet weglopen! Heb je een magnetron tot je beschikking is het helemaal zo gepiept. 

Het je nog een handje verse spinazie liggen? Of een restje gekookte broccoli? Meng het op het laatst door de saus. Heerlijk. Niet zo'n fan van tonijn? Probeer het recept dan eens met zalm! Succes!! 

* Tip van Julia: vervang de roomkaas door een paar eetlepels rode pesto, en schep op het laatst een hand snoeptomaatjes door de pasta!

 

2 opmerkingen:

  1. Ik had voor de meiden pasta met saus gemaakt en ik kreeg van mini-you een compliment: het is net Pasta Nikie. ....en dat vind ik heeeel lekker! ��

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ook erg lekker met rode pesto ipv kruidenkaas en verse tomaatjes!

    BeantwoordenVerwijderen