zondag 29 oktober 2017

Herfst en bier!

Met enige regelmaat duik ik de keuken in voor nieuwe bier-spijs combinaties. Dat krijg je als je maatjes bent met de eigenaar van een speciaalbieren café. Dit weekend staat in het teken van een proeverij van herfstbieren. De sommelier geeft de bieren door, een paar smaaksuggesties... en dan kan ik aan de slag. Iedere keer weer spannend, want pas op de avond zelf komt alles samen! Over het menu van vandaag heb ik weinig zorgen. De 35 gasten zullen lekker eten.

Ik vind het altijd een uitdaging om de gasten een mini-menu voor te schotelen, dus eindigend met een dessert. Het bier is Mein Aventinus- Sneider Weisse. De sommerlier omschreef het Duitse bier als: met een flinke fruitigheid die doet denken aan appel en gedroogde vruchten. Verder werd kruidnagel genoemd als smaaktoon, en noemde hij de gekarameliseerde mout... Dat was voldoende.


Herfstfruit met hangop (en caramel)

Tuttifrutti geweld in kweepeerthee
Kweepeer-appel-crumble
Kokos-vanille hangop
caramelblokjes


Gemengd gedroogd fruit
thee; kweepeer, sinaasappel oid in zakje of ei
vanillestokje
kaneelstokje
rasp van sinaasappel

Zet het afgespoelde fruit op in een pan met water, zodat het net onderstaat. Breng aan de kook met het kaneelstokje en het vanillestokje. Laat even kort aan de kook komen, voeg de thee-eieren of theezakjes toe, sinaasappelschil. Laat afkoelen, minstens een dag, om op smaak komen.


Kweepeer, appel, boter, suiker, kaneel
spritsen

Kweepeer en appel in partjes of blokjes snijden. Zachtjes in wat boter met tikje suiker en kaneel opbakken tot het fruit zacht is. Verder in crumble verwerken of nu laten afkoelen en later verwerken.

Oven op 180 graden, spritsen stuk draaien met een beetje boter in de keueknmachine. Mengsel over fruit in ovenschaal scheppen. 35 minuten in de oven.


Griekse yoghurt
kokos
vanillesuiker

Yoghurt mengen met de kokos en vanillesuiker. Niet te zoet!
In vergiet met kaasdoek minstens een nacht laten uitlekken. Losroeren, serveren.

Decoreren met miniblokjes caramelGeen opmerkingen:

Een reactie posten