zaterdag 6 januari 2018

Tomatensoep (zonder bouillonblokjes)


In de supermarkt zijn de tomaten niet op hun best in deze tijd van het jaar. Toch kun je een smakelijke tomatensoep maken, zónder bouillonblokjes  of andere toevoegingen. Door de tomaten even te stoven in de oven haal je het lekkerste uit de vrucht naar boven. Probeer maar eens! Velletjes en pitjes gaan bij mij gewoon in de soep, maar als je de moeite wilt nemen om ze na het stoven schoon te maken dan mag dat natuurlijk....

Haal een flinke zak grote tomaten. Koop de roodste die je kunt vinden en snijd ze doormidden, verwijder het harde stuk rond de steelaanzet. Neem een vel bakpapier en leg de tomaten er met de bolle kant naar beneden op, de bakplaat mag vol. Bestrooi de snijvlakken met wat grof zout, sprenkel er wat olie overheen. Tussen de tomatenhelften leg je wat takjes tijm en een teen of vijf knoflook. Laat het velletje er omheen. Zet de plaat in zijn geheel in de warme oven, 180 graden, 30 minuten.

Zet een flinke pan op het vuur, fruit een flinke gesnipperde ui aan in wat olie. Roer de inhoud van een klein blikje tomatenpuree door de uien, tot de puree van kleur verandert en een beetje oranje wordt. Voeg nu de tomaten toe, ook het sap van de bakplaat! De knoflooktenen duw je nu eenvoudig uit hun velletje, ook die gaan in de pan. De steeltjes van de tijm vis je er tussenuit. Schep het geheel een paar keer goed door. Schenk nu uit de waterkoker zoveel heet water op de tomatenmassa dat de boel net onder staat.

Breng aan de kook, zachtjes aan, gedurende 20-30 minuten. Roer af en toe door. Pureer met de staafmixer tot een mooie, halfgebonden soep. Breng op smaak met zout en peper, en een beetje citroensap misschien? Serveer met een blaadje basilicum.

Mocht je in deze tijd van het jaar niet op dieet zijn dan is een schep crème fraîche in de soep altijd heerlijk.Geen opmerkingen:

Een reactie posten